Sexisme i llenguatge

Les 'zorras' també són astutes

En el moment que vivim, en què el debat feminista ho envaeix tot, no podem deixar a l'atzar l'ús del llenguatge, com a instrument principal per transmetre les nostres idees

1
Es llegeix en minuts
89th Academy Awards - Oscars Vanity Fair Party - Beverly Hills, California, U.S. - 27/02/17 †Singer Ricky Martin (R) and Jwan Yosef. REUTERS/Danny Moloshok

89th Academy Awards - Oscars Vanity Fair Party - Beverly Hills, California, U.S. - 27/02/17 †Singer Ricky Martin (R) and Jwan Yosef. REUTERS/Danny Moloshok / DANNY MOLOSHOK (REUTERS)

Ningú discuteix la importància que tenen les paraules. No és el mateix ser una ‘zorra’ que ser un ‘zorro’, ser una ‘loba’ que ser un ‘lobo’, ni, evidentment, que alguna cosa sigui un ‘coñazo’ o que sigui ‘collonuda’. Aquests exemples, entre d’altres, van començar a posar-se sobre la palestra en paral·lel a les reivindicacions feministes del segle passat i per a la nostra desgràcia continuen vigents.

Això ha propiciat que moltes vegades desdoblem el llenguatge – «professors i professores, nens i nenes...»–, per intentar mostrar-nos més igualitàries. No obstant, aquesta és només una de les tàctiques per evitar el sexisme tot i que no és la més eficaç. Tampoc és molt encertat que tractem l’espanyol de masclista. Una llengua no és ni homòfoba ni masclista, ho és l’ús que se’n fa , que determina el to del discurs i la manera de pensar del parlant. 

Per això, en el moment que vivim, en què el debat feminista ho envaeix tot, no podem deixar a l’atzar l’ús del llenguatge, com a instrument principal per transmetre les nostres idees, i seria més encertat dir que la nostra veïna és una ‘zorra’, assenyalant que és una persona molt llesta, o que posem els ovaris sobre la taula en el moment de prendre decisions arriscades. 

Notícies relacionades

A saber si aquestes idees arrelarien; no se sap què fa que algunes modes lingüístiques acabin consolidant-se i d’altres no. Som els parlants –«les parlants en aquest cas»– les que hem d’apostar pels canvis i amb l’ús aconseguir-los. I dic nosaltres mateixes perquè diferents estudis avalen que som les dones, de classe mitjana i de mitjana edat, les que liderem els canvis lingüístics. ¿Per què? Doncs perquè som més conscients de la discriminació que patim, continuem sent les que eduquem la prole i volem trencar aquesta doble segregació.

I ara, fent ús del bon saber que ens caracteritza, expliquem-li a Ricky Martin, i al seu marit, que no estan embarassats, com ha declarat, que el que els passa és que han llogat el ventre d’una dona pobra. La paraula ‘embarassada’ no pot utilitzar-se en masculí.

Temes:

Sexisme