Ofici menyspreat

Hola, em dic Marta i soc guionista

1
Es llegeix en minuts
protas-anomenar 2195190676 61107322 1500x1000

protas-anomenar 2195190676 61107322 1500x1000

Al cine, el guionista sol tenir la mateixa importància que la del tòner amb què s’imprimeix el guió: és a dir, gens. Si s’hi fixen, les pel·lícules sempre són ‘de’ (preposició que denota possessió) i ‘el nom del director o directora’. O sigui que, segons la indústria, les pel·lícules són de qui les dirigeix.  

I jo em pregunto: ¿Què seria del cine sense els guionistes? ¿Un munt de plans bonics sense solta ni volta? ¿Uns actors mirant al buit i xiulant?

D’anècdotes de guionistes invisibles en tinc unes quantes: un col·lega estrenava la seva pel·lícula en un festival. Ningú el va convidar i al final va haver de comprar una entrada per veure la seva pròpia pel·lícula. A una amiga la van nominar a millor guió i no la van convidar a la gala, etc.

Notícies relacionades

Se sol creure que els guionistes som éssers d’escriptori, que ens fan mandra les estrenes i les catifes vermelles, però no s’enganyin, a tothom li agrada que li reconeguin la feina. I el conformisme no casa amb l’essència del nostre ofici. ¿Per a què escrivim si no és per intentar canviar una miqueta el món?

Hauríem de començar a educar la indústria i fer entendre, una vegada per sempre, que les històries no s’escriuen soles. Volem veure el nostre nom en gran al cartell, al costat del director i els actors. Però clar, el guionista no ven. Doncs els primers que hem de combatre per ser un reclam per al públic som nosaltres. Així que, com si fos una teràpia de grup, em presento: Hola, em dic Marta Buchaca i soc guionista. La meva pel·lícula es diu ‘Litus’, es basa en la meva obra de teatre, el guió és meu i tinc la sort que la dirigeixi Dani de la Orden, que ha respectat el guió, que és conscient de la importància del nostre ofici i que va ser qui es va enamorar de l’obra fa cinc anys i va apostar per portar-la el cine. Litus s’estrena el 13 de setembre. Disfrutin de la pel·lícula i recordin que el cine és un treball en equip: direcció, guió, producció, càsting, so, música, muntatge, vestuari, maquillatge, fotografia, perruqueria, etc.

Temes:

Teatre Cine