Esportista morta

Blanca Fernández Ochoa, bipolaritat i estigma

Els mitjans tenim una gran responsabilitat a l'hora de no amplificar l'estigma dels trastorns mentals

1
Es llegeix en minuts
rozas17981391 soldeu andorra    11 01 2012    deportes  blanca fernandez o190901142007

rozas17981391 soldeu andorra 11 01 2012 deportes blanca fernandez o190901142007

L’hipotiroïdisme és una deficiència al metabolisme de la glàndula tiroide que afecta l’hormona tiroxina, que augmenta l’ansietat i la por i crea problemes de memòria i concentració. La diabetis té a veure amb el pàncrees i la resistència a una altra hormona: la insulina. Sol aparellar-se amb l’ansietat, l’estrès, la confusió, la irritabilitat, el cansament extrem i la depressió. El trastorn bipolar comparteix mecanismes biològics amb l’epilèpsia. Té a veure amb un desordre en l’eix HPA (hipotàlem-hipòfisi‑adrenal) i amb canvis en neuroreceptors i canals iònics. Provoca períodes d’hiperactivitat (mania) seguits de baixades d’ànim.

Als tres casos parlem d’una malaltia d’origen físic que afecta les emocions i que s’ha de tractar amb medicació. Molts pacients amb diabetis i hipotiroïdisme acudeixen de passada a teràpia per saber gestionar els canvis emocionals derivats tant la seva condició com de les seves vivències personals i particulars.

Però si Blanca hagués sigut hipotiroïdòtica, o epilèptica, o diabètica, o si patís endometriosi (una altra malaltia que provoca canvis emocionals), ningú relacionaria de forma directa la seva malaltia amb un possible suïcidi. Perquè hi ha un enorme tabú, falta d’informació i estigma amb els trastorns mentals. I la forma en què els tractem i els sensacionalitzem als mitjans fa creure que un trastorn bipolar impedeix ser feliç a qui el pateix. I això no és així. 

Notícies relacionades

Blanca Fernández Ochoa va obtenir quatre victòries a la Copa del Món d’esquí, una medalla de bronze olímpica, una medalla d’or al mèrit, va participar en nombrosos programes televisius, va criar dos fills... I tot això sent bipolar. Des de petita.

Les valoracions dels altres venen gairebé sempre de la falta de comprensió, no d’informació basada en fets. Per això, els mitjans tenim una gran responsabilitat a l’hora de no amplificar l’estigma. Per això hauríem d’explicar que Blanca estava malalta, res més, com molta gent. Com molta gent que ho ha de mantenir amagat, precisament per aquest estigma absurd.