Al contraatac

No serem mai rics

No, vostè i jo no serem mai rics perquè no pensem com els rics. I carreguem amb el pes feixuc de noses inútils que impedeixen l'enriquiment real: principis, escrúpols i valors.

2
Es llegeix en minuts
jmdiaz49458342 general view of upernavik in western greenland  denmark july190819085511

jmdiaz49458342 general view of upernavik in western greenland denmark july190819085511 / RITZAU SCANPIX

Vostè i jo no serem mai rics. A la gran majoria de la gent ens falta l’ambició desmesurada necessària per acumular enormes quantitats de diners. Es parla molt del talent dels que han estat capaços de fer grans fortunes, de la seva suposada destresa natural per als negocis, però no s'explica mai el que han hagut de fer per aconseguir l’èxit monetari, déu omnipresent de la societat contemporània. Tots volem oblidar-nos dels diners tenint-ne prouos per pagar les factures a final de mes i permetre’ns algun petit luxe, tots aspirem a disposar del coixí necessari per no caure expulsats del sistema per les contingències naturals de la vida. La fragilitat biològica es tradueix sovint en vulnerabilitat econòmica. Hi ha qui juga a la loteria buscant el consol maternal de la fortuna que, per una vegada a la vida, decideixi premiar-lo entre milions de fills necessitats. Però el veritable premi és disposar de la salut necessària per continuar drets i amb prou forces per guanyar-nos les garrofes cada dia.

No, vostè i jo no serem mai rics perquè no pensem com els rics. I carreguem amb el pes feixuc de noses inútils que impedeixen l’enriquiment real: principis, escrúpols i valors. Aquestes àncores intangibles frenen moltes possibilitats de negoci, no em digui que no. Per exemple: vostè i jo estem preocupats pel canvi climàtic. Hem passat una calor terrible aquest estiu i si no ho havíem vist abans, ara ja patim en pròpia pell les prediccions dels científics.

Comprar Groenlàndia

La lluita contra el canvi climàtic és un dels problemes globals més importants i urgents i només pot frenar-se amb un pacte global. Però mentre vostè i jo perdem el son pensant en la gravetat de la situació, n’hi ha que ja han començat la carrera per treure-n profit.

Notícies relacionades

Hem sentit el senyor despentinat dir que volia comprar Groenlàndia i ens ha semblat una nova excentricitat d’aquest personatge grotesc, un dels homes més poderosos del món per voluntat popular. Vostè i jo, com que no en sabem res, de fer negocis, hem pensat: ¡Quina bestiesa!

Però resulta que per als diners tot són oportunitats i es veu que ja ha començat la cursa comercial per conquerir l’Àrtic. Pel que sembla el seu desglaç, que tindrà conseqüències catastròfiques, és un escenari ple de possibilitats que permetrà l’accés a noves fonts de gas, petroli i minerals. ¿Qui vol frenar un escenari tan lucratiu?