Editorial

La deficient reacció davant de la listeriosi

Una vegada resolta l'alerta seran necessàries explicacions de la Junta i un major èmfasi en els processos d'inspecció

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49507134 21 08 2019 juanma moreno preside la reuni  n del gabinete de190821140312

zentauroepp49507134 21 08 2019 juanma moreno preside la reuni n del gabinete de190821140312 / EUROPA PRESS MAR A JOS L PEZ

A hores d’ara, el brot de listeriosi, la malaltia infecciosa provocada per la 'Listeria monocytogenes', un bacteri molt comú que si s’introdueix a la cadena alimentària representa un evident perill per a la salut, s’ha convertit no només en un problema sanitari sinó també en una disputa política que reclama, com més aviat millor, una investigació en tota la regla. Afecta no només Andalusia sinó altres regions espanyoles i ha generat una afluència de casos a urgències i temor a la ciutadania, uns 200 afectats i almenys una mort imputable a aquest brot. La infecció, que es cobra a Espanya més d’una vintena de morts per any, és present en diversos aliments i pot donar-se en productes crus o elaborats en plantes on ja hi hagi el bacteri, però la majoria de vegades són fenòmens aïllats i domèstics. El seriós problema actual s’agreuja al saber-se que els productes infectats produïts per una empresa alimentària, Magrudis, han sigut diversos, s’han distribuït com a marca blanca i s’han servit en bars i restaurants, amb la qual cosa l’afectació és més extensa i incontrolable.

El desfasament de temps entre la percepció de l’augment de casos, la localització exacta del brot, les anàlisis, la retirada d’alguns productes i la posterior alerta sanitària, i també un descontrol entre institucions, omple el cas de dubtes. Una vegada resolta l’alerta seran necessàries explicacions contundents de la Junta d’Andalusia i un major èmfasi en els processos d’inspecció i control.