IDEES

Una bona història de terror

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44450775 relato de verano de lucia echevarria mujer mirando movil180824102400

zentauroepp44450775 relato de verano de lucia echevarria mujer mirando movil180824102400

Per a aquells que estiguin comentant en aquests dies els fabulosos beneficis de la desconnexió en vacances i tot seguit passin a enumerar tots els mals creats per les noves tecnologies en les últimes dècades: posin-se a la cua, els victorians van arribar primer. A finals del segle XIX els neuròlegs alertaven d’una creixent onada de crisis nervioses provocades per la sobreestimulació de les noves concentracions urbanes, desconegudes fins llavors.

Les tecnologies emergents van donar lloc a noves formes d’escriptura ja al segle XIX

La sobrecàrrega d’informació incloïa diaris matutins i vespertins, dues entregues postals al dia, telegrames que podien arribar en qualsevol moment a qualsevol hora del dia, per no parlar del telèfon o nous mètodes de transport que t’impedien digerir tot el paisatge gràcies als seus nous i veloços ritmes. ¿I a les ciutats? Obres de teatre, música, bars, més diaris, més revistes, i un llarg etcètera del que es queixaven escriptors com Grant Allen, afligit com molts altres ciutadans d’esgotament nerviós.

Notícies relacionades

És Allen a qui se cita per demostrar com la tecnologia, paradoxalment, va donar lloc a noves formes d’escriptura. Davant de la nova cultura impresa que requeria contingut constant, Allen i tants d’altres van començar a escriure literatura en format curt –més ben pagat, és clar, que els reportatges de notícies en diaris–. Generalment es tractava de contes gòtics de fantasmes i històries de terror que van abonar el terreny per a la primera ciència-ficció.

La genealogia de la relació entre literatura i tecnologia és llarga, i se li presta gran atenció a aquests aspectes industrials que permeten enormes avenços. Però, ¿i la temàtica contemporània? Els més recents titulars sobre vídeos ‘online’ no es queden enrere: el primer youtuber professional es retira després de perdre el 96% de la seva audiència. Soph, activista d’extrema dreta de 14 anys, va tancar el seu canal per incitació a discursos d’odi. L’adolescent responsable del canal Life With Mak amenaça de retirar-se després que la plataforma eliminés alguns dels seus vídeos per la seva possible sexualització. Vet aquí tres grans històries. O almenys un parell d’històries de por.