Editorial

El debat intern d'Esquerra

Els republicans han mantingut un rumb allunyat del rupturisme i obert al diàleg, que ha sigut reconegut pels electors

1
Es llegeix en minuts
GR4131. MADRID, 25/07/2019.- El portavoz de ERC, Gabriel Rufián, durante su intervención en la tercera jornada del debate de investidura en el Congreso donde el presidente del Gobierno en funciones y candidato socialista, Pedro Sánchez, afronta la segunda y definitiva votación. EFE/Ballesteros

GR4131. MADRID, 25/07/2019.- El portavoz de ERC, Gabriel Rufián, durante su intervención en la tercera jornada del debate de investidura en el Congreso donde el presidente del Gobierno en funciones y candidato socialista, Pedro Sánchez, afronta la segunda y definitiva votación. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

La reacomodació de l’espai postconvergent a la realitat política de Catalunya en l’escenari posterior a l’1 d’octubre ha tensat el PDECat, escindit pel lideratge remot de Puigdemont que aposta per relegar, si no dissoldre, el mateix partit en favor del projecte fins ara embarrancat de la Crida, i la marginació de les sensibilitats més properes a una anàlisi realista de la situació. Esquerra Republicana de Catalunya, amb un lideratge incontestat d’Oriol Junquerasdes de la presó, s’ha mantingut en canvi fora de perill d’aquest tipus d’agitació i ha mantingut, malgrat la tensió que suposa estar a mercè d’una sentència que es tem dura, un rumb allunyat del rupturisme iobert al diàleg, amb Madrid i amb la resta de la societat catalana.

No obstant,la sentència del judici de l’1-O, les pressions perquè ERC segueixi el ritme que li vulguin marcar amb la partitura de la unitat independentista i la necessitat de definir una estratègia electoral davant d’una convocatòria electoral en un context acalorat,obrirà un debat internen el qual no faltenveus que reclamen un gir cap a l’unilateralismei la confrontació contra “el 155”. Un gir, amb tot, improbable, davant de l’evidència que aquestes veus són més intenses fora que dins del partit (en una nova versió dels ‘pressing’ que han marcat l’escalada del procés, però que per la seva virulència poden tenir com a efecte un tancament de files) i, sobretot, del fet que el rumb seguit l’últim any per part d’ERC ha sigut reconegut pels electors.