Llibres i sèries

Som més amos del temps, quan llegim

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44615893 icult180810194626

zentauroepp44615893 icult180810194626

L’estiu sol ser bastant dramàtic pel que fa a les vendes de llibres a peu de llibreria, no obstant, hi ha un parell de setmanes, les de finals de juny i de juliol, en les quals la remuntada sorprèn: no només gairebé tot el món que entra en una llibreria compra llibres, sinó que molts se’ls emporten de dos en dos, de tres en tres o més. La necessitat per part dels lectors és clara: volen lectura, paper, històries amb què omplir el temps lliure.

Moltes vegades, a l’hora de buscar els motius que expliquen la caiguda de vendes de llibres d’aquests últims anys (¿podríem parlar ja de dècades?) s’apunta que una de les principals culpables són les moltes propostes culturals i d’entreteniment a què ara tenim accés des de casa o des de qualsevol lloc del món. Que quan tenim una estona, preferim mirar sèries o enredar-nos a les xarxes socials, vaja, és el que solen dir. Però llavors, ¿per què quan aquesta estona lliure és més llarga, tan llarga com que són vacances, gran part de nosaltres optem per tornar als llibres?

Una explicació podria ser que mentre el temps lliure del que disposem durant el curs sol venir-nos dosificat per altres factors (feina, horaris de les persones que depenen de nosaltres, cites ineludibles, etc.), el de les vacances és nostre: totalment nostre. Igual que és nostre el ritme de lectura.

No és nostre en canvi el ritme de les sèries (un capítol per setmana o un final de capítol cada vint o cinquanta minuts que ens obliga a decidir si seguim o no continuem mirant) com tampoc és nostre el de les xarxes socials (mitja hora desconnectats i ja estem fora d’aquell fil de tuits-resposta-a-altres-tuits al qual ens havíem enganxat.

Notícies relacionades

Els llibres no es tanquen de cop quan acaba un capítol. Als llibres ningú es fica enmig d’una conversa, ni ens salta de sobte una informació promocionada en meitat de la lectura, ni res semblant.

Definitivament som més amos del temps quan llegim un llibre que quan optem per qualsevol d’aquestes altres formes d’entreteniment. Per això continuem volent llibres a l’estiu.

Temes:

Llibres