Petit observatori

El dia que Cela i jo vam dormir junts

L'escriptor tenia fama de singular, i ho era, amic d'escandalitzar una mica amb les seves paraules i els seus fets.

1
Es llegeix en minuts
rcugat38875191 barcelona  19 10 89 premio nobel camilo jose cela     foto d170613200908

rcugat38875191 barcelona 19 10 89 premio nobel camilo jose cela foto d170613200908

Ara que no em resulta fàcil caminar se m’ha presentat un record, enyorança i tristesa, dels meus viatges a peu. Un reguitzell de caminades que vaig emprendre per diversos espais de la península. Una experiència plena de sorpreses, totes enriquidores. N’hi havia prou a posar-se a caminar i mirar. Quant temps fa ja d’això. El temps és una màquina d’esborrar, però de vegades oblida la seva feina.

I així recordo la nit que vaig passar amb el famós escriptor Camilo José Cela. Havia tingut relació amb ell a través de la revista 'Destino'. Cela tenia fama de singular, i ho era, amic d’escandalitzar una mica amb les seves paraules i els seus fets. Quan va saber que jo volia fer un viatge a peu em va dir que li agradaria unir-se. Molt bé, serem dos. Jo havia de programar la caminada. Ens hi vam posar d’acord i tot va anar bé.

Notícies relacionades

La nit abans de començar el viatge havíem de dormir. I així ho vam fer, però al lloc més inesperat de la meva vida: en un gran paller. Suposo que a Cela li va agradar aquesta raresa. Era un paller molt gran, atapeït de palla. Vam dir "bona nit" i ens vam enfonsar. Cela i jo no ens vèiem, perduts en aquell monument de palla. Però ens vam adormir. Si no em falla la memòria, aquella nit ja no ens vam dir res més, no fos que a l’obrir la boca se’ns fiqués un bri de palla. Hi ha una dita que diu: "Qui de jove no treballa quan és vell dorm a la palla". Jo m’atreviria a dir: "Qui no treballa de jove és que té diners de sobres". 

La crònica d’aquell viatge tan singular la vaig escriure quan vaig tornar a casa. Va sortir primer la meva. Cela, en canvi, va tardar diversos anys a fer la crònica d’aquest viatge, adornada de filigranes literàries. Hi va haver qui va pensar que la història de la palla i el paller era una invenció de Cela. Quan vaig tornar a casa, vaig reflexionar: si es tracta d’un bon escriptor, la veritat i la ficció no són exigibles.