Anar al contingut

Equiparació salarial

Si ho demana el futbol

BENOIT TESSIER

Si ho demana el futbol

Carmen Domingo

Les guanyadores del Mundial de França van aprofitar la final per continuar amb la croada per rebre el mateix pagament que els futbolistes homes

Aquest estiu ha tingut lloc un fet sense precedents en un estadi de futbol, un crit unànime va recórrer les grades del Parc Olympique Lyonnais, escenari de la final del Mundial de Futbol Femení 2019, amb rècord d’audiències televisives de més de mil milions. Aquell dia, homes i dones vestits amb samarretes vermelles, blaus o taronges, van corejar: “Equal pay” (“igualtat salarial”). Aquest va ser el missatge després de la victòria de la gran favorita, Estats Units, davant Holanda. Ningú oblidava que Ada Hegerberg, l’actual Pilota d’Or, havia renunciat a jugar la Copa del Món de França amb Noruega per discriminació; ni les demandes d’igualtat de Marta Vieira, l’estrella de l’eliminada selecció brasilera.

Les jugadores ho sabien. Era el seu moment més mediàtic i havien d’aprofitar i continuar amb la croada per rebre el mateix pagament que els futbolistes homes.

El futbol femení també és política

Les protestes eren en boca de totes, però especialment de Megan Rapinoe, la capitana de l’equip nord-americà a qui tothom coneix per les seves reivindicacions. Una actitud que ha mantingut, fins i tot quan ha sonat l’himne nacional a la final del Mundial. La capitana ha estat en silenci sense posar-se la mà al cor en protesta per l’actitud de l’Administració de Trump cap a les minories. La seva actitud reivindicativa no és recent. A Trump l’ha titllat de sexista, misogin, estret de mires i racista i l’adverteix que si guanyaven el Mundial no aniria a “la punyetera Casa Blanca”. El polític -poc donat a diplomàcies- li va contestar que acabés la seva feina. Doncs l’ha acabat, i ella, a més, torna amb la Pilota d’Or a la millor futbolista i la Bota d’Or. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

És evident que el futbol femení també és política; no se sap si anirà o no a la Casa Blanca, però, pel que pugui succeir, Alexandria Ocasio-Cortez ja ha convidat l’equip a la Cambra de Representants.

Ara és el moment que els seus companys homes demostrin que són diferents i millors que Trump i que, des dels seus equips de futbol, s’afegeixin, de forma significativa i exemplar, a alguna acció en què recolzessin la igualtat salarial.