Derrota i victòria de Tsipras

El líder de Syriza passa a l'oposició després de perdre el Govern, però la seva derrota no ha sigut tan inflada com s'esperava. Que ningú el doni per mort

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48994095 greece s newly elected prime minister kyriakos mitsotakis  l190708190137

zentauroepp48994095 greece s newly elected prime minister kyriakos mitsotakis l190708190137 / Thanassis Stavrakis

Les eleccions generals gregues han atorgat la victòria a la classe política tradicional grega. El vencedor sense pal·liatius ha sigut Kyriakos Mitsotakis (39,9%), líder de Nova Democràcia, el partit governant en el moment de la crisi econòmica. Mitsotakis pertany a una anyenca saga de polítics. El seu pare, Konstantinos Mitsotakis, va ser primer ministre durant els anys 90 i la seva germana Dora Bakoyanis va ser ministra d’Educació i Cultura. El seu nebot Kostas Bakoyanis va ser elegit alcalde d’Atenes.

La gestió de la crisi realitzada per Tsipras (31,5%) ha sigut, per tant, derrotada. L’incompliment de les promeses electorals amb les quals va guanyar les eleccions el 2015 al veure’s obligat a aplicar un tercer rescat i les seves polítiques d’ajustament corresponents, juntament amb l’acord aconseguit amb Skopje en relació amb el nom del país veí, són potser les principals causes de la seva derrota des de la distància. No obstant, aquest resultat no és tan aclaparador com les dades ens poden semblar a primera vista. Sens dubte, Tsipras no ha perdut tant com s’esperava segons les projeccions de les enquestes. Ningú posava en dubte que la dreta seria la vencedora, però no descendir del 30% amb una abstenció elevada és una gran caiguda. Tsipras sempre es va moure en aigües adverses i, no obstant, ha salvat amb gran dignitat un barco que tots creien enfonsat, això significa que la decisió de l’avanç electoral va ser un encert per part del líder de Syriza.            

Recomposició

És important tenir en compte en el procés d’ultralideratge assumit per Tsipras en el marc del seu grup polític. Per tant, la contesa electoral es va realitzar bàsicament entorn de la seva figura. Syriza es troba en un moment de recomposició, moltes de les seves unitats més rellevants han marxat, unes juntament amb DIEM25 de Varoufakis, però d’altres només a casa seva. Per tant, el càstig no ha sigut especialment voluminós.

Durant els últims temps, Tsipras ha intentat reemplaçar el PASOK en el seu espai polític en termes de polítiques i retòrica cap a posicions de socialdemocràcia, amb la important diferència que mai ha comptat amb els recolzaments de les elits polítiques i econòmiques tradicionals.

Notícies relacionades

El resultat electoral grec deixa un panorama on la polarització política s’ha reduït, el centre dreta ha recuperat la seva posició predominant, i es torna a un sistema d’alternança entre dos partits amb un partit comunista de base molt sòlida i un nou partit, DIEM 25, que genera molta expectativa però també molta incertesa. Una bona notícia és que l’extrema dreta més organitzada, Alba Daurada, surt del Parlament després d’uns anys de creixement constant. Tot i que apareix una nova extrema dreta més folklòrica i visual que una altra cosa, que no genera cap perill al sistema polític ja que no té forces paramilitars ni és una força organitzada.

En aquest context ningú pot donar per mort Tsipras. De fet, ja hi ha qui diu que està plantejant aliances amb les restes del PASOK. Ja ho veurem.