Gran teatre i mala política

El somni d'uns vots d'estiu

El que feia Shakespeare, allà, era pur teatre a la recerca d'aplaudiment. El que fan aquests, aquí, és pura mentida a la recerca de poder

1
Es llegeix en minuts
GRAF1515. BRUSELAS, 20/06/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, atiende a los medios este jueves en Bruselas donde asiste a la reunión del Grupo Liberal Europeo. El presidente francés, Emmanuel Macron, y su Gobierno apoyan los pactos de Ciudadanos a nivel nacional, según ha manifestado el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, este jueves en Bruselas. Apoyan nuestros pactos y nos han felicitado tanto en Andalucía como en los acuerdos conseguidos, ha indicado Albert Rivera antes de reunirse con el nuevo presidente del grupo liberal Renew Europe, Dacian Ciolos. EFE/Leo Rodríguez

GRAF1515. BRUSELAS, 20/06/2019.- El presidente de Ciudadanos, Albert Rivera, atiende a los medios este jueves en Bruselas donde asiste a la reunión del Grupo Liberal Europeo. El presidente francés, Emmanuel Macron, y su Gobierno apoyan los pactos de Ciudadanos a nivel nacional, según ha manifestado el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, este jueves en Bruselas. Apoyan nuestros pactos y nos han felicitado tanto en Andalucía como en los acuerdos conseguidos, ha indicado Albert Rivera antes de reunirse con el nuevo presidente del grupo liberal Renew Europe, Dacian Ciolos. EFE/Leo Rodríguez / Leo Rodríguez (EFE)

Nit màgica la del diumenge dia 23 fins a ben entrat el dilluns 24: nit de Sant Joan. Que no s’ha de confondre amb la nit més curta de l’any, la que va del 21 al 22: solstici d’estiu. Dues nits ben diferents. Entenc que emborratxar-se en el solstici és de pagans, mentre que fer-ho en la revetlla és de cristians. “¿I on és la dissemblança?”, em pregunto. En termes culturals, les dues nits es fonen en una de sola on el ritu esdevé festa; la celebració, borratxera, i els amors, un embolic.

Del pagà queda una certa sensualitat, estúpid eufemisme utilitzat per no parlar, de sobte i amb la directa, de sexualitat. Que aixequi la mà el que no associï revetlla amb ball, flirteig, alcohol, desenfrenament i ‘verde que te quiero verde, playa que te quiero playa o cama que te quiero cama’, fins a l’alba. El desig va per edats, és clar. I per necessitats. Però, un cop en l’edat madura, el record del primer ball, el primer frec i el primer 'petó ravioli' (amb carn per dins, com deia una amiga meva) es manté associat, molt sovint, amb la revetlla de Sant Joan.

Notícies relacionades

A 'El somni d’una nit d’estiu', que transcorre en aquest solstici, Shakespeare es va divertir confonent parelles i sentits a base de pols màgiques que aconseguien estranyes ‘liasons’, insòlits companys de llit, enteses tan rares i deplorables com algunes de les que s’estan donant ara mateix en la política nacional. Sent desbordant la imaginació de l’anglès, dubto molt que el seu ball d’afinitats, burles, enganys i deslleialtats ordides per fer avançar l’obra arribi a superar el que estem veient aquests dies. L’Oberon i la Titània, mags de categoria, resulten matussers aficionats al costat de líders i estrategs de partit que semblen actuar, tots, en sòlida conxorxa, al dictat de Puck: “Los voy a liar, los voy a liar/ por valles y montes los pienso llevar;/ ¡Ay, pobres mortales (llegiu-hi ‘votants’), qué risa me dan!”

El que feia Shakespeare, allà, era pur teatre a la recerca d’aplaudiment. El que fan aquests, aquí, és pura mentida a la recerca de poder.

Temes:

Teatre