03 juny 2020

Anar al contingut

Eleccions i festivals

Europa en flames

ABIR SULTAN

Europa en flames

Josep Maria Pou

Votin avui, si els plau, per la cançó preferida. Però guardin el seu millor vot, el més seriós i responsable, per a les eleccions de diumenge que ve.

En el llenguatge comú i corrent, fora de la política i les finances, Europa continua sent paraula forastera. Es pronuncia, majorment, sense pensar. En abstracte. O generalitzant i fent-la lloc comú, tòpic a l’ús ("som a Europa", "ja som europeus, Europe is living a celebration'...). Es diu i amb prou feines es visualitza: gris, confusa, ventafocs. Còmode comodí. Fins que, de Pasqua a Rams, es converteix en la més bonica del ball. I en això estem ara: aquest dissabte Eurovisió i la setmana que ve eleccions europees

Per a molts ciutadans sense possibilitat de compte a Suïssa ni Erasmus a Bolonya, l’Europa més familiar és la del 'Te Deum' de Charpentier convertit en himne d’Eurovisió (no confondre amb el d’Europa, que té a veure amb Beethoven). Un himne, el d’Eurovisió, que sol associar-se a dos fets molt concrets: el tradicional Concert de Cap d’Any des de Viena i l’anomenat Festival de la Cançó, del qual he vist ja les dues semifinals i em proposo veure la gran final d’aquest dissabte

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I és que aquest certamen em sembla un dels millors espectacles visuals (opinió diferent tindria si ens cenyíssim a l’estrictament musical) que poden disfrutar-se avui dia, d’una qualitat impensable (i encara que pensada, inabastable) a qualsevol teatre o sala de concerts. El festival s’ha convertit, amb els anys, en una cosa així com una gran fira de la informàtica aplicada a l’espectacle. Un complet catàleg del qual pot aconseguir-se amb un ordinador (o molts), una pantalla (o moltes), llums, so i, sobretot, talent i imaginació. Una aclaparadora exhibició d’efectes audiovisuals. 

Del vist aquests dos dies només censuraria l’ús del llançaflames, abús en el qual coincideixen la majoria de països. ¿La metàfora d’una Europa calenta, fogosa, apassionada, cremant ja davant del que pot passar la setmana que ve? 

Votin avui, si els plau, divertits, per la cançó o actuació preferida. Però guardin el seu millor vot, el més seriós i responsable, per a les eleccions de diumenge que ve. Hi ha molt en joc.