Al contraatac

Altres infàncies

Ssve the Children ens recorda que hi ha 143 milions de nens i nenes que viuen en zones en guerra

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38609103 nia campo refugiados190215134156

zentauroepp38609103 nia campo refugiados190215134156 / PETROS GIANNAKOURIS

Els nens tenen una capacitat especial per adaptar-se i sobreviure a les situacions més adverses de la vida. És impactant comprovar com algú amb només tres o quatre anys és capaç de sobreposar-se a l’escena més terrible que els seus ulls puguin haver presenciat. Imatges reals que d’adults ens destrossarien per sempre.

Milions de persones a tot el món viuen en països en conflicte i, segons l’últim informe de l’organització Save the Children, el nombre de nens i nenes que viuen en aquests llocs s’ha duplicat des del final de la guerra freda. És una realitat contrastable només amb el fet de visionar qualsevol informatiu en el dia d’avui. Aquests rostres infantils amb mirada absent i dura. Aquestes expressions de terror en cossos vius però paralitzats. Parlem dels142 milions de nens i nenes que, segons la mateixa font, viuen en països on les guerres i enfrontaments es cobren més de mil morts a l’any. Una dada més: el 72% de les morts i lesions de menors a les zones de guerra es deuen a atemptats suïcides, mines terrestres, municions sense fer detonar, atacs aeris i altres tipus d’explosius.

Notícies relacionades

¿S’hi pot fer alguna cosa? Des de Save the Children proposen mesures concretes. Per exemple, demanen al Govern espanyol, que està a punt de començar una nova etapa legislativa, que suspengui de manera immediata la venda d’armes a països en guerra. Des de l’organització apunten que aquest material bèl·lic pot ser utilitzat en “atacs deliberats” contra la infància.

En aquestes últimes hores aquest informe i la feina en general de Save The Children i altres associacions d’aquest tipus cobra especial importància per una notícia punyent que passarà sense fer gaire soroll en aquesta campanya: L’aparició del cos del nadó desaparegut en el desembarcament d’una pastera a Gran Canària. No coneixem el seu nom i sabem molt poc de la seva curta vida. Només pel testimoni d’alguns supervivents sabem que la família segurament va embarcar a la costa africana després de fugir del seu país i travessar diverses fronteres per terra. La mare portava el nadó a l’esquena i en el moment de saltar entre les roques una estampida li va fer perdre el petit, que va caure a l’aigua. El pare es va llançar a darrere a buscar-lo i també ha desaparegut entre el fort onatge de l’Atlàntic. Salvament Marítim, amb la col·laboració de la Policia, la Guàrdia Civil i la Creu Roja, va poder salvar 25 persones més, entre les quals hi havia més nens. Dos van arribar a terra ferma gairebé sense poder moure’s pel fred de l’aigua. Una veïna de la localitat d’Arguineguín que era a prop va passar una bona estona abraçant-los fins que van recuperar la temperatura. Un gest de tendresa davant de tant dolor.