Igualtat

No ser un home blanc

La revolució democràtica té molt a veure amb la feminista, però també amb la de classe

1
Es llegeix en minuts
jcarbo47267616 dia dona190308142424

jcarbo47267616 dia dona190308142424 / Miguel Lorenzo

"No hauries de mostrar els teus sentiments perquè en les dones això és signe de debilitat. Has de ser més gossa". És una de les primeres frases que es diuen al documental 'A la conquista del Congreso’. M’adono que és un consell que les dones han rebut des que van començar a agafar les regnes de la seva veu, la seva elecció i el seu futur. Des que van començar a ocupar càrrecs per als quals mai havien sigut educades. Les societats continuen sense estar del tot preparades per a la revolució de les dones. Moltes d’elles, les primeres, potser es van creure que era cert, que les dones no podien mostrar debilitat, i havien d’endurir-se, perquè no pots mostrar-li a un adversari les inseguretats. Però el documental va, precisament, de tot el contrari.

Qui vol ser una gossa.

Qui no vol mostrar els seus sentiments.

Diu, un segon més tard, que elles no són homes blancs de vint-i-un botó, i que precisament perquè no ho són, amb totes les connotacions i lectures que es deriven de ser un home blanc de vint-i-un botó, s’han de comportar com cal, vestir-se com cal, parlar com cal, liderar com cal. Però ningú, durant segles, ens ha dit quina és la forma pròpia de comportar-se, parlar, vestir-se o liderar sense repetir els mateixos esquemes.

¿Les dones exerceixen la política d’una manera diferent?

¿En què es diferencien?

Notícies relacionades

Aleshores apareix Alexandria Ocasio-Cortez: "Soc del Bronx en tercera generació. Soc llatina, boricua. Descendent dels indis taïnos. I descendent dels esclaus africans. Estic orgullosa de ser nord-americà. Hem d’estar a l’altura de la promesa". Apareix Ocasio i t’adones que la revolució democràtica té molt a veure amb la feminista, però també amb la de classe, que és molt més antiga. I que la suma de les dues lluites són la veritable resposta a les preguntes que ens hem fet durant tantíssims anys.

És impossible separar les dues reivindicacions, perquè són, per a les dones d’esquerres, la mateixa. Ha arribat el moment, i Ocasio ho aprofitarà.