11 d’ag 2020

Anar al contingut

Lectura

Concreció i punt de partida

Concreció i punt de partida

Isabel Sucunza

Els llibres allarguen totes les experiències viscudes i donen peu a moltes de les que encara ens queden per viure

És l’hora del toc de queda dels 'skaters’ del MACBA, darrere de l’edifici de la qual, al teatre del CCCB, ara mateix parla Brett Anderson, un dels convidats del festival Primera Persona d’aquest any. A la mateixa hora, a la Fabra i Coats, es deu estar acabant de retirar la gent que ha passat per la fira Literal durant el dia. . Alhora, tornant a la plaça dels Àngels, al pati de la Misericòrdia, tot està preparat perquè comenci el concert amb què El Pèsol Feréstec tancarà la jornada del festival Barcelona Poesia. Penso tot això mentre espero, de fet, que comenci aquest concert.

Quan per fi entro, em trobo amb un pati ple de gent que segueix el ritme (i quan dic "seguir el ritme" vull dir ballar a cop de sardana) de les cançons fetes amb versos de Carner, de Blai Bonet, de Maria Mercè Marçal i de tants d’altres. Un dia després m’assabentaré que la fira Literal ha batut el rècord d’assistència de públic i que el festival Primera Persona ha penjat el cartell d’entrades esgotades en totes les sessions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Fa uns dies, a Buenos Aires, veient la quantitat de gent que omplia els passadissos de la FIL, m’explicaven com allà tenien assimilada la fira del llibre com una opció de lleure més: s’hi va amb la família, amb els amics, amb els companys de feina a l’acabar la jornada laboral...

Va ser en aquesta mateixa fira on, mentre esperava algú, vaig veure projectat en una pantalla gegant un anunci de promoció de la lectura que queia en els mateixos tòpics suats que solen utilitzar aquí les institucions quan volen posar-nos al cap que el que necessitem és llegir. “Llegir és viatjar a mons impossibles”, deia. ¿Mons impossibles? ¿Per què? Si el que demostrem sempre que en tenim oportunitat és que el que volem és anar a concerts d’El Pèsol Feréstec, a escoltar Brett Anderson, a passejar entre llibres per la fira... ¿No funcionaria millor dir la veritat?: que molts llibres són punt de partida i concreció de tot això que ens agrada fer amb els amics els caps de setmana. Són documents impresos en els quals tot això queda reflectit i pensat. Són els que allarguen totes aquestes experiències viscudes i donen peu a moltes de les que encara ens queden per viure.