Editorial

Debats amb regles clares

La intervenció de la JEC mostra la incapacitat dels partits per concertar una reforma de la llei electoral que estableixi criteris clars

1
Es llegeix en minuts
undefined47758903 el l der del psoe  pedro s nchez  a un m ting a les illes ca190414141132

undefined47758903 el l der del psoe pedro s nchez a un m ting a les illes ca190414141132 / PSOE

La Junta Electoral Central (JEC) ha tombat el debat electoral a cinc, que incloïa els quatre grans partits espanyols més Vox, que havia programat Atresmedia, la cadena que havia apostat pel format que oferia aPedro Sánchez l’oportunitat desitjada d’enfrontar el seu projecte a l’amenaça vociferant de Vox i posar d’evidència les connivències del PP i Cs. La JEC ha conclòs que només és possible un debat entre els partits amb una representativitat notable a nivell espanyol (el debat a quatre que oferia TVE) o, en el cas d’acceptar l’entrada d’una força com Vox, ampliar-lo als grups parlamentaris que ja han demostrat a les urnes un recolzament popular més gran (la qual cosa portaria a un format que difícilment podria permetre el més mínim debat). 

Ara tant Atresmedia com TVE s’ofereixen a acollir un debat en les condicions establertes per la JEC, una solució a la qual es podria haver arribat sense passar abans per una sèrie de maniobres perfectament previsibles i evitables. Tot a causa de la pertinaç incapacitat dels partits polítics per concertar una reforma de la llei electoral que establís criteris clars, no dependents dels canviants interessos de candidats i programadors subjectes a la conjuntura de cada convocatòria. Un marc que hauria de delimitar els espais de confrontació d’idees que s’haurien d’incloure com a oferta ineludible del servei públic i el marge de discrecionalitat al qual podrien acollir-se les televisions privades.