LA CLAU

Torra, ¡fins a aconseguir-ho!

La 'guàrdia de corps' que està creant el president, que pot allistar fins a 270 agents, comença a fer coïssor entre els Mossos i suspicàcies en les institucions de l'Estat

1
Es llegeix en minuts
jcarbo47632756 torra miquelets190404191950

jcarbo47632756 torra miquelets190404191950 / Jordi Bedmar Pascual

En portes de la Diada del 2013 va reobrir el recinte històric del Born, ja refundat com la 'zona zero' de la pàtria catalana. En el marc del tricentenari de la presa de Barcelona per les tropes borbòniques, el centre va programar una exposició titulada '¡Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714'.

Fins a aconseguir-ho –traducció del llatí Donec perficiam– era el lema de les Reials Guàrdies Catalanes, unitat militar d’elit integrada només per catalans, uniformada de groc i molt activa durant la Guerra de Successió. Per la seva lleialtat a l’Arxiduc Carles, les Guàrdies Reials es van guanyar un recordatori al sarcòfag de l’emperador. L’impulsor de l’exposició era el llavors director del Born Centre CulturalQuim Torra.

El Govern entrevista aquests dies 148 mossos (més quatre sergents) que opten a integrar-se a l’Àrea de Seguretat Institucional, una nova unitat policial d’elit que, a les ordres de Presidència, assumirà la custòdia del Palau de la Generalitat i les tasques d’escorta de Torra i els expresidents, inclòs Carles Puigdemont, a Bèlgica.

Els aspirants a allistar-se a la guàrdia presidencial són avaluats sota certs criteris tècnics i qui sap quines altres consideracions. Els primers, recollits en la convocatòria, són el "coneixement de cos i l’estructura del Govern", l’experiència en "intervenció especial i ordre públic" i la "formació en la protecció de persones". Les segones... es poden intuir.

LA UNILATERALITAT

Notícies relacionades

Al gener, a l’anunciar la fundació d’aquest cos, la portaveu Elsa Artadi va provar de restar-li importància, però les dades que es van coneixent la desmenteixen. Per de sobte, en la selecció de la 'guàrdia de corps' de Torra estan participant càrrecs de Presidència, amb criteris més polítics que tècnics. I el nombre d’agents que es preveu allistar, uns 270, tampoc conviden a l’assossec.

S’entén l’enuig dels Mossos i la inquietud de les institucions de l’Estat davant aquestes maniobres, ja que Torra continua flirtejant amb la unilateralitat. Faria bé el president a reconsiderar el seu projecte; bé sap com va acabar el "¡Fins a aconseguir-ho!" de fa tres segles.