Davant el poder patriarcal

Dones per salvar l'Església

Davant la legitimitat perduda i minada per la pederàstia, la institució necessita la veu i la presència de la dona, també en els òrgans de poder, perquè elles han sigut víctimes i és justa la seva restauració

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46673918 mas periodico lucetta scaraffia  feminista del vaticano190212132545

zentauroepp46673918 mas periodico lucetta scaraffia feminista del vaticano190212132545 / IRENELSAVIO

En una Església minada per la pederàstia, només la plena incorporació de la dona en la institució eclesial pot restaurar la legitimitat perduda. És excessiu el mal provocat per ser considerat una taca. És una fet més profund i més extens, un mal que s’ha apoderat de tota l’estructura, des dels fonaments a la cúpula, i que necessita un canvi radical en la seva essència per restaurar-se. Però el camí cap a la reconstrucció no és fàcil.

Lucetta Scaraffia, directora del suplement mensual femení de 'L’Observatore Romano' (el diari oficiós del Vaticà), i tot el seu equip d’11 dones han dimitit al sentir-se silenciadesd’11 dones han dimitit. La renúncia és significativa, ja que la revista va ser la que va denunciar els abusos sexuals i laborals patits per monges en mans de bisbes. L’Església, clavada en un poder i una manera d’actuar mil·lenària, es regira contra una cosa que ja no pot vèncer: el temps.

Notícies relacionades

Un temps accelerat per la tecnologia, on l’opacitat i el secretisme cada vegada són més difícils de mantenir i, al contrari, la informació corre a doll. Però, sobretot, un temps interpretat per altres protagonistes. Creure que l’Església, com a multinacional de la religió catòlica, pot continuar sent rellevant en la societat marginant la dona és haver-se instal·lat a les pàgines apergaminades d’una història que no tornarà.

Durant segles, l’Església ha volgut controlar els cossos perquè era la manera de controlar el món. Un control pervers, molt més quan ja sabem que ha actuat com una xarxa d’encobriment de la pederàstiaxarxa d’encobriment de la pederàstia. És evident que existeix una relació perniciosa entre l’Església i els cossos. I per això la institució necessita la veu i la presència de la dona. També en els òrgans de poder. Perquè elles han sigut víctimes i és justa la seva restauració. Perquè la seva incorporació trencarà amb un poder que és l’essència del patriarcat, impregnat d’autoritarisme i misogínia. I perquè elles tindran el valor d’il·luminar els racons foscos d’una història de vergonya i ocultació.