Editorial

L'empara dels maristes

L'orde religiós va fallar com a escola per no protegir els alumnes, va fallar davant dels Mossos i ha fallat a tota la societat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47510397 benitez190326103540

zentauroepp47510397 benitez190326103540

Joaquim Benítez s’enfronta a una petició de 22 anys de presó per abusar sexualment de quatre exalumnes, els únics casos denunciats que l’assenyalen i que no han prescrit. Fa ara tres anys,l’exprofessor de gimnàstica va confessar a EL PERIÓDICO els seus delictes. Davant del tribunal, només admet haver fet fel·lacions a dos dels alumnes. Potser tem la sentència. Una inquietud que no va sentir durant els 25 anys que va estar treballant a l’Escola Maristes Sants-Les Corts: “No tenia por de ser descobert perquèem sentia emparat pels maristes”, ha declarat davant del tribunal.

Benítez es creia emparat, i és lògic que se sentís així. El 1986, molts anys abans que tinguessin lloc els fets que ara s’estan jutjant, la cúpula de l’orde religiós va saber que havia fet tocaments a un estudiant. El pare de l’alumne es va queixar a la direcció de l’escola, el professor va admetre els fets i el màxim responsable de l’escola va tancar l’assumpte recriminant a Benítez la seva actitud dient-li que el que havia fet era “bastant lleig”. No hi va haver res més. Ni expulsió ni sancions ni, molt menys, denúncia.

En l’entrevista que va concedir a EL PERIÓDICO el febrer del 2016, Benítez va declarar: “Durant molts anys, vaig sentir com un impuls que no podia evitar, tot i que sabia que no estava bé. Sé que va estar malament, ho sé... Només espero tenir ara l’oportunitat de poder demanar perdó a aquells nois”. Gela la sang pensar que, durant aquells “molts anys”,els maristes tenien elements per saber el que passava i no van actuar. Molts anys d’infàncies truncades, de vides marcades. El penediment del culpable potser serveix d’alleujament a la víctima; és una qüestió que cada persona viu d’una manera particular, subjectiva. El que no és subjectiu ésla irresponsabilitat i la falta de compromís ètic de l’orde religiósdavant dels fets.

Els maristes van fallar en el seu deure, com a centre educatiu, de protegir els alumnes. Van fallar davant dels Mossos, ja que van intentar obstaculitzar la informació sobre l’acusat. I, a la fi, han fallat a tota la societat per no posar-se al costat de les víctimes i encapçalar la seva reparació. El banc dels acusats ha quedat curt per a un cas que ha acumulat denúncies de 43 exalumnes de les escoles maristes de Sants-les Corts i de l’Eixample, també de Champagnat de Badalona, contra 12 professors i un monitor escolar.