L'onada feminista

El tabú

Tots els nostres tabús estan començant a ser anomenats, i cridats a la normalitat... Actualment no hi ha un moviment tan global i transversal com el feminisme

1
Es llegeix en minuts
47244023 60

47244023 60

'Period. End on sentence'. Un grup de dones en una zona rural de l’Índia comença a fabricar, vendre i utilitzar compreses. Fins aleshores menstruar els condicionava la vida no només per la molèstia que pot ocasionar-te la sagnia per si mateixa, sinó per l’estigma que suposa tacar o haver de canviar-te el drap en una societat que té com a tabú la menstruació. Alguns homes consideren que és una malaltia de les dones. Una dona molt jove confessa, fins i tot, que va deixar d’anar a classe perquè havia de canviar-se el drap cada poc i havia d’anar-se’n lluny per poder netejar-lo, i mentre ho feia, la rondaven nois. I com cada vegada que tenia la regla li resultava tan incòmode, va decidir deixar-la a secundària.

'El sexe ignorat'. Ja no som en una zona rural de Nova Dehli, sinó a Europa, en països rics, amb mentalitats a priori molt més modernes; països on les dones estan alçant la veu, denunciant agressions, fent públics els assetjaments, denunciant la bretxa salarial i sortint en massa cada vegada que hi ha una violació als tribunals. Països en què les compreses es donen per fet, i la regla se suposa que no és cap estigma. Doncs bé, resulta que els genitals femenins continuen sent un problema occidental, i la sexualitat femenina continua estant estigmatitzada com pot estar-ho menstruar a l’Índia. Resulta que una noia no coneix bé la paraula clítoris, i que no ho estudien a cap llibre d’anatomia en tota la vida acadèmica obligatòria.

Notícies relacionades

En el breu documental sobre les dones de l’Índia i la seva pròpia revolució amb les compreses, una noia reconeix que el que passa amb la menstruació al seu país és el que passa en presència del patriarcat, i que costa un temps parlar d’una cosa relacionada amb les dones, que els costa fins i tot a les dones, però que al final passarà.

Tots els nostres tabús estan començant a ser anomenats, i cridats a la normalitat. La revolució comença en l’autoreconeixement, i va des de l’Índia fins a un institut de Barcelona. No hi ha, avui dia, un moviment tan global i transversal com el feminisme.