Editorial

Un fracàs que enfonsa més May

El rebuig del Parlament britànic a l'acord amb la UE demostra una vegada més la incapacitat de la 'premier' en la gestió del 'brexit'

2
Es llegeix en minuts
abertran47322007 british mps prepare to vote for the brexit deal in parliamen190312203514

abertran47322007 british mps prepare to vote for the brexit deal in parliamen190312203514 / REUTERS TV

Les pressions d’última hora no han rebaixat el descontentament dels parlamentaris britànics davant l’acord del ‘brexit’. Com ja va passaren la primera votaciódel gener passat,la Cambra dels Comuns va tornar a votar aquest dimarts en contra del text, en la que se suposa que era l’última oportunitat d’una sortida negociada. Se suposa, perquè en aquest llarg procés, en què la falta de previsió marca la pauta, tot és possible. A cap de les dues parts els interessa arribar al 29 de març –dia en què el Regne Unit hauria de marxar de la UE– sense pacte.

Entre tantes incerteses obertes, hi ha una certesa que ningú rebat: l’absolutaincapacitat de Theresa May per convèncer–ni tan sols entre les seves pròpies files conservadores– les bondats de l’acord pactat amb la UE. La gestió de la primera ministra entorn del brexit s’ha limitat a esgotar els terminis i intentar guanyar temps. La ‘premier’ ha vist com l’ala dura dels conservadors pressionava per imposar la seva línia i dificultava qualsevol possibilitat d’avançament. El desgast està passant factura tant a May com al líder laborista, Jeremy Corbyn, mentreels dos grans partits viuen serioses divisions internes. La dificultat per materialitzar el resultat del referèndum del 2016 reflecteix la improvisació dels impulsors del ‘brexit’, ila sensació d’enganycreix entre els ciutadans.

Davant el caos del Regne Unit,els Vint-i-set han actuat com un sol bloc, ferms en defensa dels seus interessos. El punt més sensible és la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. La Comissió Europea és inflexible davant de la mínima possibilitat de la tornada d’una frontera física a l’illa, que aniria contra els acords del Divendres Sant i podria revifar el retorn de la violència. L’atemptat recent amb cotxe bomba–sense ferits– a Derry-Londonderry, el primer a la zona des del 1998, és un senyal que el risc és real.

El negociador europeu,Michel Barnier, va assegurar després de la votació d’aquest dimarts que “sense acord no hi haurà transició”. Però l’última paraula encara no està dita. No seria descartable que, en un nou gir,hi hagi un ajornament a petició del Parlament britànic. Totes les opcions per evitar una sortida abrupta s’han de tenir en compte, però la UE ha de seguir ferma i no cedir el ‘brexit’ a la carta que pretén May.