LA CLAU

Campi qui pugui

El dilema de Trapero en el judici del Suprem: guardar silenci o ser testimoni de càrrec contra els acusats i canviar d'heroi a traïdor a ulls de l'independentisme

1
Es llegeix en minuts
traperoacn

traperoacn

Canvi de rasant en el judici al procés. Després dels seus titubejants inicis, la fiscalia ha començat a apuntalar el seu relat sobre els llaurats testimonis de la secretària judicial del 20-S, el coordinador de l’operatiu policial de l’1-O i els caps de la Guàrdia Civil i la Policia a Catalunya. Tots els declarants es van atenir al guió previst tret del comissari delsMossos Manuel Castellví, el primer funcionari de la Generalitat que corrobora, en tot o en part, les acusacions contra els processats.

Castellví va confessar que el pla dissenyat pels Mossos era "insuficient" per avortar el referèndum prohibit pel Constitucionalreferèndum prohibit pel Constitucional. Va relatar la reunió en què ell i la resta de la cúpula policial van retreure a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras Quim Forn que instessin els catalans a les urnes com si l’1-O se celebressin unes eleccions legals. I va culpar els líders independentistes d’haver fet cas omís de les seves advertències sobre el risc de desencadenar un "escenari de violència".  

El comissari, visiblement nerviós, va reconèixer haver sortit "frustrat" d’aquella trobada, conscient del greu conflicte que s’acostava. Els guardians de la fe independentista i la gossada digital no van tardar a dictar la seva pública lapidació. 

Notícies relacionades

Aquest testimoni posa el focus en la declaració de Josep Lluís Trapero, citat el pròxim dijous al Tribunal Suprem. Tret que s’aculli al seu dret a guardar silenci, l’exmajor dels Mossos es convertirà en testimoni de càrrec contra els processats si ratifica, com ja va declarar a l’Audiència Nacional, que el Govern va seguir endavant amb l’1-O tot i saber els riscos que comportava per a la ciutadania. ¿Es convertirà l’heroi de 17-A en el nou traïdor a la causa independentista o desautoritzarà el seu subordinat i a si mateix?

PERÍFRASIS EXCULPATÒRIES

Com va passar amb els lletrats del Parlament, la desfilada de funcionaris en el judici del Suprem ha començat a desarborar les perífrasis exculpatòries d’alguns acusats. Entre els servidors públics impera el principi del campi qui pugui. No se’ls pot fer cap retret per això. I molt menys des de Waterloo.