Eleccions generals

Asens i Pisarello, a Madrid

L'aposta dels comuns per una llista liderada per dos pesos pesants suposa posar tota la carn a la graella

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45629177 asens190204114006

zentauroepp45629177 asens190204114006 / ALBERT BERTRAN

Les eleccions espanyoles del 28 d’abril han agafat els comuns a contrapeu. La formació liderada per Ada Colau volia afrontar primer les municipals per després encarar Madrid. Però l’avanç electoral de Pedro Sánchez ho ha trastornat tot. Davant del repte, els comuns han decidit redoblar la seva aposta i presentar una llista en què tenen un protagonisme central dos pesos pesants: Jaume Asens i Gerardo Pisarello.

La marxa de Xavi Domènech al setembre va deixar els comuns orfes d’un lideratge potent més enllà de Colau. Amb Domènech, En Comú Podem va aconseguir dues victòries consecutives a les generals el 2015 i el 2016. Revalidar l’èxit no serà fàcil. ERC, que encapçala totes les enquestes amb Oriol Junqueras de número u, prepara una llista amb independents i persones de l’òrbita més ‘indepe’ dels comuns.

Notícies relacionades

Davant d’això, l’aposta per una llista liderada per Asens i amb Pisarello de número tres suposa posar tota la carn a la graella i enviar a Madrid dos veus amb l’ADN originari de Barcelona en Comú. Asens, persona de confiança de Pablo Iglesias a Catalunya i fundador de Podem, està molt ben connectat amb l’independentisme. Pisarello ha sigut el número dos de Colau a l’ajuntament i el seu discurs intel·lectual, que relliga municipalisme, confederalisme i sobiranisme, pot aportar aire fresc en la recerca d’aliances amb les esquerres dels pobles d’Espanya.

Asens i Pisarello estan units per una complicitat històrica, van coincidir en l’Observatori DESC i junts van escriure articles i llibres que van ser aportacions clau del 15-M. La seva relació s’ha refredat amb els anys, però els seus camins tornen a confluir en un moment clau. La seva suma pot ser competitiva al front de Madrid, comptant també amb aportacions de veus d’ICV com ara Aina Vidal (que serà la número dos), la fins ara senadora Maria Freixanet  i Joan Mena,d’EUiA. El gran repte: evitar també les fugues cap al PSC. Tot molt obert el 28 d’abril.