Editorial

Una economia mafiosa

La xarxa russa destapada per 21 mitjans, EL PERIÓDICO entre aquests, reflecteix un sistema opac que afavoreix els oligarques

1
Es llegeix en minuts
photolenta big photo

photolenta big photo

Pocs dubtes hi ha quant a la relació entre els negocis bruts i els oligarques que es van apropiar de l’economia russa després de l’enfonsament de la Unió Soviètica. La investigació realitzada per 21 mitjans, entre aquests EL PERIÓDICO, coordinada per Crime and Corruption Reporting Project, deixa al descobert una atapeïda xarxa d’empreses fantasma, empreses 'offshore' i altres formes d’encobriment destinades a ocultar una complexa xarxa d’operacions realitzades fora del sistema financer convencional. D’allò que publiquem s’infereix que un banc d’inversions, Troica Dialog, va dissenyar un laberint d’operacions creuades entre no pas menys de 75 empreses, va estar darrere d’1,3 milions de transaccions entre 238.000 companyies i particulars i va privar l’erari rus d’ingressar els impostos corresponents als diners mobilitzats.

Ja és greu l’existència d’aquesta xarxa de caire mafiós, però ho és més el fet que el blanqueig i l’evasió de capital compti amb la complicitat o el consentiment implícit del cim de l’Estat. Que un dels noms que apareixen en la investigació sigui el de Vladímir Artyakov, un empresari del sector tecnològic i de l’armament de la màxima confiança de Vladímir Putin, transmet la idea que la Rússia que va abraçar el capitalisme després de la fallida estrepitosa del comunisme va assimilar ràpidament el pitjor de l’economia de mercat, però va desdenyar les seves virtuts i exigències.

Tant és així que la capacitat del sistema rus de contaminar altres economies és des de fa temps una certesa més que una sospita. Des de les grans entitats de les finances globals fins a les economies a escala local, tot està exposat al contagi, a la incursió de l’economia a les fosques. Les operacions d’Artyakov a la Costa Brava confirmen els riscos i permeten deduir que en mercats especialment exposats a l’especulació i al blanqueig de capital, com l’immobiliari, és cada vegada més gran la possibilitat que les màfies arrelin.

Així les coses, es multipliquen les proves sobre l’adopció per part dels governants russos d’un sistema financer del tot opac que deixa sa i estalvi els interessos dels oligarques, suport principal de l’aparell de poder instal·lat al Kremlin, i els permet actuar fora de control en les finances internacionals. Un mercat poc regulat, però amb algunes regles d’elemental decència.