Editorial

Millor serenos que patrulles ciutadanes

La presència als carrers d'agents cívics és una alternativa constructiva a les inquietuds davant la inseguretat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47189599 01 03 2019 barcelona  primera ruta nocturna de los nuevos se190302205216

zentauroepp47189599 01 03 2019 barcelona primera ruta nocturna de los nuevos se190302205216 / Laura Guerrero

Les patrulles amb què l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha recuperat la figura del sereno han començat a fer les seves rondes aquest cap de setmana. El seu objectiu, expressat per l’alcaldessa Núria Parlón quan va presentar la iniciativaés “pal·liar la sensació d’inseguretat i incivisme”.

L’experiència dirà si s’aconsegueixen evitar les contradiccions inherents a una experiència híbrida, a mig camí entre altres cossos auxiliars de seguretat pública, les funcions dels vigilants privats i la figura dels agents cívics, que cobreix funcions de recolzament al ciutadà i d’integració laboral de col·lectius amb problemes d’atur.

La iniciativa parteix de la impotència de les administracions per revertir la falta de presència al carrer dels cossos policials, en quadro després dels anys de retallades. La resposta hauria de ser una altra, recuperar les dotacions necessàries per garantir un servei suficient. D’altra banda, els ‘neoserenos’ resulten una alternativa constructiva a les inquietuds davant la inseguretat que, sense resposta política, s’expressen a les enquestes, en l’organització de patrulles ciutadanes o, pitjor, en brots d’intolerància que l’extrema dreta està disposada a alimentar i capitalitzar. El discurs de la seguretat no ha de ser deixat a les seves mans, i les preocupacions dels veïns han de ser reconegudes i trobar respostes també des de posicions polítiques que tradicionalment no s’han sentit còmodes en aquest terreny.