Els drets humans en un regne opressor

Noves tecnologies per seguir en l'edat mitjana

L'Aràbia Saudita desenvolupa una aplicació que serveix per a tràmits administratius i per controlar les dones

2
Es llegeix en minuts
mujeres-saudis

mujeres-saudis

No corren bons temps per a les dones saudites. Arrenquem l’any amb el partit de futbol de la Supercopa d’Itàlia que, com se celebra a Yeda, discrimina les dones, que no poden assistir a l’estadi si no estan acompanyades d’un home; uns dies després ens arriba la notícia que, Rahaf Mohammed Al-Qunun, una jove saudita, fuig de la seva família després de denunciar abusos per part d’aquests i demana asil al Canadà, on a la fi es troba. Ella era una mostra de la situació en què es troben centenars de dones que cada any intenten escapar-se de l’Aràbia Saudita a la recerca de llibertat, la majoria de les quals acaba bloquejada a la frontera i sent forçada a tornar amb el seu capturador.

Però, ¡oh sorpresa!, no sembla que a Espanya li importi molt la destinació d’aquestes dones. Al cap i a la fi, l’Aràbia Saudita és un dels països amb els quals tenim relacions comercials més milionàries –ja saben això que “la pela és la pela” val per a tothom– i no les perdrem per un treu-me d’allà aquestes dones que es queixen de tot, fins i tot que les controli el seu marit, el seu pare o el seu germà. Suposo que és per això que des del nostre Govern les miren, les somriuen i es giren a negociar un nou contracte per al tren d’alta velocitat o una corbeta més i corren a veure com van augmentant els llocs de treball, fet que ens fa oblidar una situació que acabem convertint en una cosa anecdòtica. Total, si tots ja sabem que les dones sempre ens queixem per alguna cosa...

Així doncs, a ningú pot estranyar que els saudites, amb aquesta impunitat en què viuen des de sempre, continuïn maquinant noves fórmules per poder controlar cada vegada més i millor les dones. No sigui que es repeteixi allò de Rahaf.

Notícies relacionades

En aquesta ocasió li ha tocat el torn al Ministeri d’Interior de l’Aràbia Saudita, provant de modernitzar les formes de control, ha desenvolupat l’aplicació Absher. Una 'app' que serveix tant per realitzar tràmits administratius amb 'smartphones’, com per pagar multes o renovar el permís de conduir. Quina meravella, ¿oi?  Doncs bé, sàpiguen que també serveix per vigilar aquelles dones que depenen d’un membre masculí de la família, o sigui: totes. ¿Com? Ben senzill, des de l’aplicació, que conté una base de dades de les dones i els seus respectius ‘controladors’; ells hauran de donar la seva autorització als moviments d’aquestes, si pretenen travessar alguna frontera. ¿Sembla ciència-ficció? ¿Serà la pròxima distopia? No, és la realitat a què s’enfronten les dones de l’Aràbia Saudita avui mateix.

Corren mals temps per a les dones saudites que es mantenen vivint en l’Edat Mitjana, malgrat conviure amb les noves tecnologies del segle XXI. Ja ni espero una crítica des del Govern d’Espanya a aquest Estat absolutista i opressor de les dones, ni tampoc espero que trenquin relacions amb ells perquè no respecten els drets humans, només espero –cada vegada ens acontentem amb menys– que no se’ls hi passi pel cap acudir a millorar o implementar l’'app' a Cadis, perquè amb l’objecte dels llocs de treball igual que fan corbetes per a la guerra, farien una 'app' per controlar-nos...