EDITORIAL

La irresponsabilitat del PP i Cs

Si un relator és alta traïció, ¿com pensa resoldre la dreta la crisi catalana? ¿Amb un 155 etern?

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46181710 graf3637  murcia  08 12 2018  el presidente nacional del pp 181215185826

zentauroepp46181710 graf3637 murcia 08 12 2018 el presidente nacional del pp 181215185826 / CRISTOBAL OSETE

En els últims anys el procés ha generat escenes rocambolesques, polèmiques enceses i greus actes d’irresponsabilitat, però poques vegades tot això s’ha concentrat de forma tan nefasta com en la tempesta desencadenada aquest dimecres per una paraula, 'relator', que amb prou feines té pes polític. La decisió del Govern central que un relator, una espècie de notari, faciliti i actuï de fedatari en les reunions dels partits catalans va originar una tempesta política caracteritzada per la profunda i enorme irresponsabilitat dels dos principals líders de la dreta, Pablo Casado i Albert Rivera. Potser va ser una decisió mal explicada pel Govern, però això no justifica les paraules gruixudes que Casado i Rivera li van dedicar a l’Executiu i al seu president (traïció, fellonia, mentider) i molt menys la convocatòria d’unamanifestació a Madridper defensar, se suposa, l’empastifat honor d’Espanya, pel fet que un relator prengui notes en les reunions dels partits catalans.

La història recent del PP està atapeïda d’irresponsabilitats històriques. També amb manifestacions es va oposar a la negociació deJosé Luis Rodríguez Zapateroper acabar ambETA, i amb una recollida de firmes –entre altres maniobres– va dinamitar la reforma de l’Estatut. La seva manera de fer oposició es caracteritza per una profunda deslleialtat.Si a això se li afegeix que el PP, Cs i Vox estan en plena competició per veure qui enarbora amb més empenta la bandera espanyola, el resultat és que una tímida obertura com la del relator, un nimi gest que busca guanyar temps en la tramitació dels Pressupostos i construir confiança amb la Generalitat, s’hagi convertit en el fet més greu des del 23-F, Casado ‘dixit’. Alguns barons del PSOE s’han unit a les crítiques moguts pel pur càlcul electoralista. Que la mà dura amb Catalunya doni vots no sembla que els generi ni cap reflexió ni cap preocupació.

L’escàndol del relator és molt preocupant. Alimenta la imatge d’una Espanya intransigent que dona ales a l’independentisme. Si un relator és alta traïció, ¿com pensen Casado i Rivera solucionar la crisi catalana? ¿Amb un 155 etern i més processos per rebel·lió? En els dos casos suposaria la suspensió de la Constitució, aquest text que diuen defensar, a Catalunya. No és destruint el diàleg i incendiant xarxes i carrers com es trobarà una solució a la crisi. Sobren piròmans i falta responsabilitat i sentit d’Estat.