L'èxit de Rosalía

Cantar a la gitana... sense gitanes

Tot i que les gitanes van ser les primeres a barrejar flamenc amb moltes altres músiques, se'ls nega el títol d'innovadores i l'hi donen a una paia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46809311 spanish singer rosalia performs during the spanish film acad190202231841

zentauroepp46809311 spanish singer rosalia performs during the spanish film acad190202231841 / REUTERS / MARCELO DEL POZO

En la pel·lícula 'Carmen y Lola', d’Arantxa Echevarría, una noia gitana es presenta en una perruqueria en la qual han posat un anunci perquè busquen una oficial. Quan l’encarregada li pregunta amb to suspicaç: “Però tu... ets gitana, ¿oi?”, ella ja comprèn que el lloc no és seu. Demano als meus lectors que recordin quantes vegades els ha tallat els cabells un gitano. ¿Quants jutges gitanos han vist? ¿Conductors d’autobús? ¿Caixers? ¿Dependents? ¿Registradors de la propietat? ¿Advocats? ¿Productors de cine?

Ah, sí, però coneixen una actriu gitana. Alba Flores. Doncs no. És neta de gitano. Lolita. És filla de gitano. Pastora Vega, filla de gitano. ¿Estrella Morente? Filla de gitana. Azúcar Moreno. ¡Aquestes sí que són gitanes pels quatre costats! I pari de comptar. 

Los Chunguitos

Sí, queda molt bonic reivindicar ara Los ChunguitosLos Chunguitos, però no oblidem que Los Chunguitos, quan eren supervendes, mai van trepitjar un Sónar, ni un Benicàssim, ni un Low Festival, ni un BBK... ni van sonar en radiofórmules. Perquè eren gitanos.

Notícies relacionades

A mi m’agrada molt Rosalíai la meva filla n’és superfan, però crec que les gitanes feministes tenen les seves raons quan es queixen. Si posem de moda cantar a l'estil gitano, impostant l’accent (Rosalía canta amb un accent i en entrevistes parla amb un altre accent) ¿per què no donem visibilitat a les autèntiques ‘cantaoras’ gitanes? A La Pinini, a Esperanza Fernández, a Remedios Amaya, a Lela Soto, a María Terremoto, a Esmeralda Rancapino, a Gema Moneo, a Anabel Valencia, a Soleá Morente, a Aitana de los Reyes, a María José Llergo... a tots aquests noms que ni tan sols conec perquè no se’ls dedica campanyes de màrqueting, ni diners, ni atenció. Tot i que les gitanes van ser les primeres a barrejar flamenc amb totes les músiques (rap, blues, electrònica, trap...), intentant fer-se un forat, mentre els mitjans i els programadors les marginen se’ls nega el títol d’innovadores i l’hi donen a una paia. 

 Si posem de moda cantar a la gitana, posem de moda que cantin les gitanes.