Europa i el 'brexit'

Les anguiles del Tàmesi

Un grup d'intel·lectuals alerta que la idea d'Europa s'esfondra i demanen la tornada del 'zeitgeist', l'esperit dels temps, els seus valors i principis que vam creure inamovibles

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46696184 files  in this file photo taken on june 21  2017 britain s q190126171959

zentauroepp46696184 files in this file photo taken on june 21 2017 britain s q190126171959 / CARL COURT

Les anguiles del Tàmesi, l’enganyós riu que travessa Londres de banda a banda, presenten ara un comportament "hiperactiu" a causa de l’altíssima concentració de cocaïna detectada a les aigües residuals que de tant en tant es filtren en el seu cabal. L’estudi l’han fet experts del King’s College utilitzant mostres extretes d’una estació de monitoratge molt pròxima al palau de Westminster, l’edifici que allotja el Parlament britànic. La coincidència, el fet que els peixos nedin ara en el pipí d’una ciutat embogida, podria ser objecte d’acudit d’acord amb els debats que s’encadenen en la Cambra dels Comuns entorn del brexit i el que s’acosta, dimarts, quan ses senyories votin el pla B de Theresa May, que és pràcticament igual al pla A. Una irresponsabilitat tremenda la de les elits polítiques, començant per l’expremier David Cameron, que fa poc va tornar molt bronzejat d’una escapada a Costa Rica, on va descansar en un complex turístic a uns 2.000 euros la nit. L’home està redactant les seves memòries.

Notícies relacionades

Tal ha sigut el fiasco i la gestió del brexit que fins la reina Isabel II, contravenint el precepte de no posar-se en jardins polítics, va enviar divendres un subtil missatge als diputats subtil missatge als diputats instant-los a buscar punts de trobada; va caldre llegir-la entre línies, com a la gerontocràcia soviètica, però el missatge es va entendre: "Prefereixo les receptes provades i comprovades". Dimecres, en l’obertura del Parlament, també hi va haver qui va voler veure la bandera d’Europa en el barret de la sobirana, blau i adornat amb flors de botó groc.

L’assumpte no és per prendre'l de broma. Al maig se celebraran unes eleccions europees –les primeres sense la Gran Bretanya– en què, de no posar-hi remei, continuaran rugint els nacionalismes i el populisme xenòfob. Un grup de 30 intel·lectuals europeus de renom acaba de publicar un manifest advertint-ho: la idea d’Europa, la seva voluntat i representació se’ns esfondren davant dels ulls. El novel·lista britànic Ian McEwan, un dels signants, demana la tornada del zeitgeist; o sigui, l’esperit dels temps, els seus valors, aquells principis que vam creure inamovibles.