Petit observatori

Us parla un progressiu analfabet

Atenció a la pràctica abusiva de la rotunditat sentenciosa. No suposa cap certesa, sinó només una possible convicció

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp18815100 cuaderno del domingo escribiendo una carta180822143505

zentauroepp18815100 cuaderno del domingo escribiendo una carta180822143505

Un dels més grans invents de la humanitat és l’escriptura. En els temps més antics, hi havia recursos de comunicació molt modestos. Existien senyals, diguem-ne físics. S’encenien fumeres per indicar una posició, que podia ser defensiva o un senyal de pròxima agressió.

La creació de l’escriptura devia ser una revolució que ens és molt difícil d’imaginar: amb una certa audàcia, goso dir que amb l’escriptura s'acaba la prehistòria.

Fins que ha arribat l’èxit extraordinari de les sigles. Les sigles apareixen, avui, com una singular i generalitzada font d’informació.

He obert els diaris i m’he trobat amb aquestes referències: Cs, Vox, Pemex, UE, ‘brexit’, CDC, Airef, UPC, LOE... i em sembla que potser s’obligarà els clients a sol·licitar els VTC... Confesso que estic perdut. ¿Què són les plataformes integrades a la PAT?

Hi ha una expressió popular que diu: “Parlant, la gent s’entén”. És una bona frase, encara que també és evident que, sovint, parlant la gent es baralla. “¿Tan amics com sou, us heu de barallar?”

 

Notícies relacionades

El problema pot ser, de vegades, que som massa amics. Quan jo era jove érem uns quants amics i un dia a algú se li va ocórrer comptar-nos. Anava passant llista dels nois que ens tractàvem en un moment o un altre. La llista es feia absurdament llarga. ¿Podíem considerar realment amics els companys amb qui ens tractàvem de tant en tant?

La publicitat política aspira a agermanar-nos tots. Naturalment –i afortunadament–, això no és possible. Abraham Lincoln va dir que la més estricta justícia no ha de ser sempre la millor política. És un avís per a tots nosaltres. Atenció a la pràctica abusiva de la rotunditat sentenciosa. No suposa cap certesa. Únicament, una possible convicció.