CONFLICTE A LA MOBILITAT URBANA

Deu percepcions sobre la vaga dels taxis

¿Com pot ser que les dues administracions implicades a la crisi de mobilitat més difícil dels últims anys no vagin a l'una?

2
Es llegeix en minuts

taxi / periodico

1-Miro els taxistes i els conductors de VTC. Penso que sense els seus cotxes no sabria dir qui és taxista i qui és conductor. Escolto els seus arguments i encara se’m fa més difícil distingir-los. No són tan diferents.

2-A un xamfrà de l’Eixample hi ha turistes amb maletes esperant els taxis que no pararan. ¿Com s’ho fan els hotels? Penso en l’afectació que té per a una ciutat com Barcelona quedar-se sense taxis. Si és un servei públic, s’han de decretar serveis mínims.

3-Veure el conductor d’una VTC amb una crisi d’ansietat perquè uns taxistes li han destrossat el cotxe i un periodista amb el nas sagnant per fer la seva feina. ¿Els taxistes tenen una impunitat que desconec? Prendre’s la justícia pel seu compte mai ha sigut una bona idea.

4-"¡Vamos a la guerra!”. Ho diu un dels líders dels taxistes amb armilla groga i unes lletres enormes amb la paraula ‘staff’ a l’esquena. Condemnen la violència però parlen amb la superioritat de qui es creu poderós. De qui pensa que els carrers seran sempre seus.

5-Un conductor de Cabify amb vestit negre, corbata i armilla groga regala ampolles d’aigua als vianants a la Diagonal. Aquests conductors protesten tímidament, intentant buscar la complicitat dels ciutadans, se senten insegurs, sobretot temen pels seus cotxes. Abandonen al cap d’unes hores.

6-Primera i última experiència amb Uber. Servei contractat 24 hores abans. Al pujar al cotxe un missatge informa que el preu es multiplicarà per dos per l’alta demanda. La factura supera tots els límits. Decisió de no tornar a utilitzar Uber mai més. ¿Uber i Cabify poden conviure amb els taxis? Sí. Els usuaris decidiran si prefereixen preus estables o preus dinàmics i complicitat amb unes condicions laborals precàries.

7-Veure un tuit de l'alcaldessa Ada Colau culpant a la Generalitat del conflicte amb el taxi i pensar com pot ser que les dues administracions implicades a la crisi de mobilitat més difícil dels últims anys no vagin a una. No facilita les coses.

8-Miro l’agenda de reunions de la setmana. Dilluns, reunió del Govern amb les VTC. ¿No podrien seure tots junts i solucionar el problema l’abans possible? ¿De veritat no hi pot haver una taula conjunta?

Notícies relacionades

9-Que els taxis no circulin millora el trànsit de Barcelona. És una evidència. Potser caldrà tenir-ho en compte de cara al futur. Més parades i més aplicacions de mòbil per demanar els serveis reduiria la contaminació. També és un bon argument per evitar que les VTC vagin pel carrer buscant clients.

10-Miro les imatges de la Gran Via col·lapsada. A l’estiu era una imatge impactant, centenars de cotxes negres i grocs alineats. La vaig trobar repetida moltes vegades a Instagram i altres xarxes socials amb missatges de recolzament als taxistes. Llavors la imatge va sorprendre però aquests dies no noto la mateixa empatia. Els barcelonins van ser comprensius fa uns mesos. ¿Ho tornaran a ser ara? Ho dubto.