ANÀLISI

De Jong, el documental (presa u)

2
Es llegeix en minuts
jdomenech45927956 rotterdam  netherlands   november 16   l r  matthijs de ligt181127103340

jdomenech45927956 rotterdam netherlands november 16 l r matthijs de ligt181127103340 / Soccrates Images

Ara que s’ha posat de moda el documental futbolístic en l’univers de les plataformes audiovisuals, algú hauria de salvar l’últim episodi viscut en el Barça a la recerca del diamant holandès anomenatFrankie de Jong. 

Zona vip de l’aeroport d’Amsterdam, 14 hores, el presidentJosep Maria Bartomeu pren un sospir i una Coca-Cola light abans de volar a Barcelona. Sona de fons la banda sonora d’‘Uno de los nuestros’. La càmera s’atura en la mirada del directiu i el ‘flashback’ ens porta al despatx en el qual unes hores abans ha provat de convèncer el futbolista que no hi ha res millor al món que jugar en el Barça al costat de l’incombustible déuMessi.

Primer pla deDe Jong,un noi de 21 anys, ros i rosat com Koemani eixut comCruyff, que observa de reüllAli Dursun, el seu representant. La càmera s’eleva en un dron fins a descobrir les coronetes deBartomeu, Pep Segura, Eric Abidal iRamon Planes. El president desplega tots els seus encants i cartes. De Jong i Dursun escolten sense immutar-se. Igual són tan bons jugadors de pòquer com ho són Piqué i Neymar. Tampoc revelen si el seguici blaugrana arriba tard per superar l’oferta del Paris Saint Germain. Com que tots són gent educada, s’acomiaden afablement.

Fosa en negre.

Salt cinematogràfic: tràveling sobre la premsa esportiva de dissabte sacsejant els quioscos amb la notícia: el president blaugrana i els seus empleats van intentar seduirDe Jongperò el donen gairebé per perdut. Un diari d’Holanda informa que el jugador serà del club francès de capital saudita. Que, pel que sembla, després de reunir-se amb el FC Barcelona, els holandesos van rebre els parisencs. Que els van convèncer més i millor. El tràfec de maletins donaria més per a un capítol del finalitzat ‘Crackòvia’ que per a un documental seriós, dels que es porten ara.

El serialDe Jongdura fa bastants mesos. Amb el seu company De Ligt, el defensa que més s’assembla a Piqué, estava destinat al Barça de Messi, que l’Ajax el deixaria sortir per 75 milions. Hi va haver veus, com la deKoeman, que van avisar que un doble fitxatge així no l’havien de deixar escapar. ¿Què va fallar perquè fosBartomeu en persona qui anés a buscar el futbolista? ¿Quants empleats té l’estructura esportiva del club? ¿Quin d’ells portava el maletí del ‘presi’?

Notícies relacionades

Sembla que aquest dilluns es coneixerà si realment De Jong accelerarà el curset de francès. Tant fa. Els holandesos són virtuosos en el maneig dels idiomes, tret deVan Gaal.

En la negociació amb la perla de l’Ajax sembla que ha fallat tota l’estratègia: Segura, Planes i Abidal van bascular malament, van fallar també al filtrar les passades i van deixar Bartomeu  despenjat, sense capacitat de resoldre el contraatac. Nuls en el canvi d’orientació. El PSG els ha guanyat l’esquena. La superioritat numèrica va començar amb Verrati i Neymar i ara potser també amb De Jong.