Anar al contingut

ANÀLISI

De Jong, el documental (presa u)

Soccrates Images

De Jong, el documental (presa u)

Iosu de la Torre

Ara que s’ha posat de moda el documental futbolístic en l’univers de les plataformes audiovisuals, algú hauria de salvar l’últim episodi viscut en el Barça a la recerca del diamant holandès anomenat Frankie de Jong. 

Zona vip de l’aeroport d’Amsterdam, 14 hores, el president Josep Maria Bartomeu pren un sospir i una Coca-Cola light abans de volar a Barcelona. Sona de fons la banda sonora d’‘Uno de los nuestros’. La càmera s’atura en la mirada del directiu i el ‘flashback’ ens porta al despatx en el qual unes hores abans ha provat de convèncer el futbolista que no hi ha res millor al món que jugar en el Barça al costat de l’incombustible déu Messi.

Primer pla de De Jong, un noi de 21 anys, ros i rosat com Koeman i eixut com Cruyff, que observa de reüll Ali Dursun, el seu representant. La càmera s’eleva en un dron fins a descobrir les coronetes de Bartomeu, Pep Segura, Eric Abidal i Ramon Planes. El president desplega tots els seus encants i cartes. De Jong i Dursun escolten sense immutar-se. Igual són tan bons jugadors de pòquer com ho són Piqué i Neymar. Tampoc revelen si el seguici blaugrana arriba tard per superar l’oferta del Paris Saint Germain. Com que tots són gent educada, s’acomiaden afablement.

Fosa en negre.

Salt cinematogràfic: tràveling sobre la premsa esportiva de dissabte sacsejant els quioscos amb la notícia: el president blaugrana i els seus empleats van intentar seduir De Jong però el donen gairebé per perdut. Un diari d’Holanda informa que el jugador serà del club francès de capital saudita. Que, pel que sembla, després de reunir-se amb el FC Barcelona, els holandesos van rebre els parisencs. Que els van convèncer més i millor. El tràfec de maletins donaria més per a un capítol del finalitzat ‘Crackòvia’ que per a un documental seriós, dels que es porten ara.

El serial De Jong dura fa bastants mesos. Amb el seu company De Ligt, el defensa que més s’assembla a Piqué, estava destinat al Barça de Messi, que l’Ajax el deixaria sortir per 75 milions. Hi va haver veus, com la de Koeman, que van avisar que un doble fitxatge així no l’havien de deixar escapar. ¿Què va fallar perquè fos Bartomeu en persona qui anés a buscar el futbolista? ¿Quants empleats té l’estructura esportiva del club? ¿Quin d’ells portava el maletí del ‘presi’?

Sembla que aquest dilluns es coneixerà si realment De Jong accelerarà el curset de francès. Tant fa. Els holandesos són virtuosos en el maneig dels idiomes, tret de Van Gaal.

En la negociació amb la perla de l’Ajax sembla que ha fallat tota l’estratègia: Segura, Planes i Abidal van bascular malament, van fallar també al filtrar les passades i van deixar Bartomeu  despenjat, sense capacitat de resoldre el contraatac. Nuls en el canvi d’orientació. El PSG els ha guanyat l’esquena. La superioritat numèrica va començar amb Verrati i Neymar i ara potser també amb De Jong. 

Tant de bo siguin capaços de rectificar i no derrapin amb De Ligt, que és el jugador de l’Ajax que realment necessita el Barça en un futur pròxim. És el que diuen els que saben de futbol.