EN CLAU EUROPEA

A la recerca d'un pla b per al 'brexit'

El retard de la data de sortida apareix com una opció davant del previst rebuig parlamentari de l'acord pactat

La UE reitera les seves promeses però descarta donar dates límit i garanties jurídiques anticipades a Londres

3
Es llegeix en minuts
inter

inter / Frank Augstein (AP)

A 77 dies de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), la mitjanit del 29 de març, es fa cada vegada més imperatiu als dos costats del canal de la Mànega la urgència d’elaborar un pla b per al brexit,  si es vol evitar el desastre socioeconòmic d’una separació abrupta. La policia britànica acaba de recomanar als supermercats i les botigues que reforcin les mesures de seguretat davant del risc que es vegin desbordats per la por del desproveïment d’aliments i productes de primera necessitat. Aquest és un nou exemple de la imatge de descontrol que transmeten les autoritats.

Les dues derrotes parlamentàries que ha patit aquesta setmana la primera ministra britànica, Theresa May, auguren el 15 de gener un rebuig majoritari dels diputats al Tractat de retirada del Regne Unit de la UE. El 59% dels membres del Partit Conservador de May estan en contra del tractat pactat, segons un sondeig publicat aquest mes. El rebuig parlamentari conduiria per defecte a una sortida britànica de la UE sense acord.

Clarificacions insuficients

Les clarificacions sobre aquest tractat de sortida que la UE prepara per aplanar aquest vot crucial es queden lluny de les aspiracions de May, ja que reiteren les declaracions de bona voluntat formulades pels líders dels Vint-i-set en la cimera europea del desembre.

La UE estudia donar format de carta legal a aquestes clarificacions per reforçar la posició de la premier davant d’un Parlament britànic majoritàriament hostil. Però el seu contingut no anirà més enllà d’expressar la intenció dels Vint-i-set de tenir un acord sobre les relacions futures del Regne Unit amb la UE abans de finalitzar el període transitori el 31 de desembre del 2020 i que el mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera física dura entre Irlanda i Irlanda del Nord és una mesura de contingència d’emergència que es confia no haver d’activar.

En aquestes clarificacions, els Vint-i-set no oferiran, com desitjaria May, garanties legals a Londres, ni una data límit jurídicament vinculant per a la firma del futur acord comercial entre el Regne Unit i la UE, ni tampoc una data d’expiració per al mecanisme de salvaguarda sobre la frontera d’Irlanda. Els Vint-i-set consideren que no poden quedar lligats jurídicament en aquests temes a les vel·leïtats imprevisibles del Govern britànic.

Exasperació

La UE esperarà a veure el resultat de la votació al Parlament abans de plantejar-se noves opcions davant la cada vegada més caòtica situació política britànica, segons fonts diplomàtiques. El president permanent de la UE, Donald Tusk, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han reiterat en els últims dies a May que la negociació del tractat de sortida pactat no es reobrirà i que és el millor acord que la UE va poder oferir al Regne Unit a causa de les línies vermelles fixades per Londres.

Entre els Vint-i-set hi ha exasperació pels calculadament ambigus plantejaments britànics, que semblen dissenyats per anar arrencant successives concessions a la UE, i per la incapacitat del Govern per consensuar amb el Parlament britànic una posició nacional comuna en una qüestió tan crucial per al país.

La UE també està oberta a la possibilitat de retardar la data de sortida del Regne Unit, però es mostra escèptica que un ajornament serveixi d’alguna cosa, llevat que estigui associat a un canvi en la situació política britànica, com unes eleccions anticipades o la convocatòria d’un segon referèndum sobre la permanència a la UE. El Govern de May va reafirmar aquest dimarts que la sortida britànica es produirà el 29 de març, mentre el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, estima que aquest ajornament és inevitable.

Més prerrogatives

Notícies relacionades

Si Theresa May perd el 15 de gener la votació al Parlament sobre l’acord de sortida de la UE, com es preveu, haurà de presentar un pla alternatiu en el termini de tres dies feiners a la Cambra. La majoria dels diputats li va imposar aquesta condició dimecres passat per acabar amb les estratègies dilatòries de May.

El Parlament britànic s’està dotant de creixents prerrogatives per intentar evitar una sortida abrupta de la UE sense acord, que només veuen amb entusiasme els membres de l’ala més euroescèptica del Partit Conservador, però que May continua considerant com una opció viable i manejable. Els diputats britànics van aprovar dimarts una esmena en la llei de finances que restringeix els poders pressupostaris del Govern en cas que es produeixi una sortida de la UE sense acord. El que no està clar és què farà el Parlament britànic amb aquests poders i si serà capaç de consensuar una posició comuna majoritària.