Editorial

Acord amb els ultres a Andalusia

Es digui el que es digui, el pacte amb l'extrema dreta, que toca a Ciutadans, existeix i el PP assumeix part del seu ideari

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46483888 acuerdo vox pp190109210242

zentauroepp46483888 acuerdo vox pp190109210242 / Jose Manuel Vidal

Com era de preveure, hi ha hagut pacte de les tres dretes perquè el Partit Popular i Ciutadans governin Andalusia amb el recolzament dels 12 vots de Vox en la investidura del candidat popular Juan Manuel Moreno, que es convertirà en el primer president no socialista de la Junta d’Andalusia des del 1982. Per assolir el pacte amb Vox, el PP ha admès 37 propostes del partit ultra, que ha retirat els punts més excèntrics, com ara la devolució de competències, l’expulsió de 52.000 immigrants, la derogació de la llei de violència de gènere, la d’igualtat i la de protecció de les persones LGTBI, i l’eliminació de les subvencions a organitzacions islàmiques o feministes.

Vox rebaixa els seus plantejaments, però, a canvi, el PP assumeix part de l’ideari ultra en economia, educació, família i cultura, amb la substitució de la llei de memòria històrica per una llei de concòrdia; la creació d’una Conselleria de Família; la promoció de l’adopció; l’atenció especial als embarassos no desitjats; la no ingerència dels poders públics en l’educació no reglada; el compromís d’evitar les mesures que puguin afavorir un efecte crida  en immigració; la rebaixa de diversos impostos, i la supressió de diverses mesures sanitàries.

L’acord es produeix després de la presentació, dimarts, per part de Vox d’un document de màxims que semblava destinat, com així ha sigut, a pressionar en la negociació per aconseguir objectius menys ambiciosos i permetre així al PP presentar el pacte final com un triomf de la seva resistència inicial davant les exigències «inacceptables» de Vox. Però, més enllà d’estratègies i escenificacions, el fet és que el PP presidirà Andalusia després d’un pacte amb l’extrema dreta.

Aquesta és la veritat, que també toca a Cs, tot i que el partit taronja se n’hagi desmarcat des del principi i ni tan sols hagi acceptat asseure’s amb Vox. Per reforçar aquesta imatge, abans de l’acord entre el PP i Vox, es va anunciar el pacte entre el PP i Cs amb el manteniment íntegre de les 90 mesures acordades fa dies.

Es digui el que es digui, el pacte amb la ultradreta existeix, tot i que Vox no entri en la Junta. Caldrà veure, doncs, les repercussions que tindrà entre els barons del PP crítics amb Vox –alguns d’ells van recolzar Soraya Sáenz de Santamaría davant de Pablo Casado– i en les aliances de Cs per a les eleccions europees amb el partit d’Emmanuel Macron i per a les municipals de Barcelona, amb la llista de Manuel Valls.