Sororitat

Comunitat de veïnes

Quan una dona troba un espai de confiança i respecte que l'aïlla de l'hostilitat exterior, s'apodera i és capaç de canviar el món

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp3540074 barcelona 13 10 2005   economia    reunion de mujeres ejecut190109184718

zentauroepp3540074 barcelona 13 10 2005 economia reunion de mujeres ejecut190109184718 / DANNY CAMINAL

Un dels llibres que més em va canviar al llarg de la meva vida lectora va ser 'Maternidad y creación'. Aleshores encara no s’havia traduït 'El nudo materno’, de Jane Lazarre, i només havia llegit el fragment que apareixia en l’edició de Moyra Davey, publicat per Alba. En aquest passatge, dues dones es trobaven en una comunitat de veïnes. I quan dic que es trobaven em refereixo al fet que, entre tanta hostilitat, entre tanta competició, entre tanta incomprensió i, sobretot, entre tanta expectativa (pròpia i social), es donaven marge per ser humanes, es comprenien, s’escoltaven i s’ajudaven. El que avui dia podem comprendre amb una sola paraula: sororitat.

En el fragment de 'El nudo materno’, un grup de dones s’organitzen, comencen a veure’s de forma regular, comparteixen inquietuds, es confessen coses que no es poden explicar i es mostren tal com són en un espai de confiança i de respecte entre totes. Cosa que no seria tan estranya si, com dic, l’hostilitat  en què es veuen envoltades les dones fos tan forta.

Notícies relacionades

Finalment, es donen comptes que totes tenen més o menys les mateixes preocupacions, i són igual de contradictòries, i tan poden estimar els seus fills com odiar-los, i tan aviat els necessiten com s’ofeguen. I decideixen que s’ha acabat allò de no assumir que soles els va molt pitjor, i s’alien. Formen una tribu, es reparteixen les hores de criança, es fan favors, es cobreixen les unes a les altres i, el més important, no es jutgen. No es jutgen mai.

A finals de l’any passat vaig trobar la meva comunitat de veïnes. Un grup de dones que es respecten, fan broma, intercanvien experiències i temors, s’escolten i es recolzen, s’alegren de les alegries i ofereixen el seu suport amb les penes. I no es jutgen. És un grup de dones organitzat, com el que descriu Jane Lazarre. Aquest 2019 és el nostre any, n’estic convençuda, perquè quan una dona troba aquest espai de confiança i respecte que l’aïlla, durant prou temps, de l’hostilitat exterior, s’apodera. I les dones apoderades canviarem el món. N’estic convençuda.