IDEES

1
Es llegeix en minuts
glass

glass

És meravellós recordar que encara hi ha pel·lícules i directors que poden amb tot, que s’imposen a les converses del moment (pantalles, plataformes, canvis d’hàbits de consum) amb un sonor ‘soc aquí’. Ja no passa gaire: el present audiovisual canviant converteix cada estrena (sobretot de films amb voluntat comercial) en un encadenament de necessaris debats paral·lels en els quals les pel·lícules per si mateix queden en segon pla. Però, malgrat això, continua havent-hi una lliga excepcional de cineastes amb el gen de l’esdeveniment, que solen segrestar les converses paral·leles (i activar-ne d’altres sobre la seva pròpia mitologia) i es posen al centre.

No sé si som conscients de l’increïble que és viure en un món en el qual s’estrenen pel·lícules de Shyamalan, un dels directors més importants dels segles passat i present

Aquest 2019 estrenen pel·lícula alguns d’ells, però em quedaré amb Quentin Tarantino i M. Night Shyamalan. Per veure la del primer, 'Onze upon a time in Hollywood’, sobre la indústria del cine a Los Angeles a finals dels 60 (i suposadament, encara que no se sap gaire, amb la tràgica història de Sharon Tate entre les seves trames) caldrà esperar a l’estiu. Serà llarg.

Notícies relacionades

Però, per sort, el nou del director d’'El protegido’ (2000) arriba ja, el 18 de gener. No sé si som conscients de l’increïble que és viure en un món en el qual s’estrenen pel·lícules de Shyamalan, un dels directors més importants dels segles passat i present. Se m’ocorren pocs cineastes en actiu amb tantes obres mestres, tan arriscats i tan connectats a la realitat (fins i tot movent-se en els territoris del fantàstic) i conscients dels canvis de la indústria com ell. I encara se m’ocorren menys directors amb un univers propi tan ambiciós i expandible, un dispositiu temàtic i formal tan personal i una influència tan aclaparadora en el cine de gènere contemporani.

Les recents 'Un lugar tranquilo' (2018) i 'A ciegas’ (2018) se sumen al milió de films que no haurien succeït si no existís Shyamalan. ¿Pot ser que també hi hagi alguna cosa d’ell al gloriós tràiler de 'Us', el nou film de Jordan Peele? És el més gran, i la imminent estrena de 'Glass' ens recorda que queden cineastes que eclipsen amb la seva personalitat (i les seves pel·lícules sublims) fins als debats més interessants.