Editorial

Una llei pionera contra la violència infantil

Una norma global i integradora, com la que presenta aquesta setmana el Govern, ha d'ajudar a frenar un drama intolerable

1
Es llegeix en minuts
181114-presentaci-protocol-maltractaments-infncia-1

181114-presentaci-protocol-maltractaments-infncia-1

La violència exercida sobre els menors té moltes cares. Des de la més evident i tràgica fins a la més fosca i persistent. Des de l'assassinat fins a l'assetjament; des de l'agressió sexual fins a la discriminació a l'escola a menors amb discapacitat o LGTBI. Des del drama sagnant fins al dèficit alimentari o emocional. Les xifres generen alarma: més de 100 denúncies al dia, unes 38.000 l'any passat, amb 21 menors morts per causes violentes.més de 100 denúncies al dia,  Per totes aquestes raons, que augmenten a l’observar que només el 15% d'aquests menors es veuen amb coratge de denunciar, el Govern té previst presentar aquest divendres un avantprojecte de llei de protecció integral davant la violència contra la infantesaprevist presentar aquest divendres un avantprojecte de llei  que, si culmina la seva tramitació, serà un “referent mundial”, segons Save The Children, implicada activament en l'esborrany.

Espanya serà així pionera en una llei global i integral que valori no només l'enfortiment del marc jurídic, sinó també polítiques de prevenció i conscienciació. La norma preveu protocols de detecció de la violència i de l'assetjament a l'escola i en altres àmbits de socialització, així com l'obligatorietat de la denúncia dels indicis d'un delicte, també a la llar, i la lluita contra la impunitat dels pederastes per evitar, en la mesura que sigui possible, la prescripció de les seves accions. Apoderar els menors i dotar-los d'instruments per defensar la seva integritat, reparar el mal causat i, sobretot, incorporar aquestes mesures en un text integral són vies per frenar un drama intolerable.