EL CONFLICTE CATALÀ

Les derrotes simbòliques del separatisme

La frase d'un mosso a un agent rural d'un CDR («¿La república no existeix, idiota!») culmina la derrota simbòlica que va patir l'independentisme divendres passat

1
Es llegeix en minuts

crregues-julia / periodico

Res resumeix millor el que simbòlicament va donar de si el Consell de Ministres a Barcelona que aquest diàleg en el qual un mosso va acabar dient a un agent rural que formava part d’un CDR, “Què república ni què collons? La república no existeix, idiota!”.La força d’aquesta frase s’ha fet viral perquè suposa una enorme galleda d’aigua freda per a aquest separatisme que es nega a reconèixer la realitat: Catalunya és Espanya i la república catalana no existeix ni se l’espera. Al Govern de Quim Torra no li ha fet cap gràcia que un mosso s’expressi espontàniament amb tanta franquesa. Per això, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ja avisa que aquest policia serà represaliat (“s’ha d’investigar i actuar”, ha dit). L’excusa és que va dir “idiota” (¡quin escàndol!) al manifestant CDR, que lluïa el seu uniforme verd amb casc d’agent rural de la Generalitat sense estar de servei. Això últim sí que no sembla gaire normal. Com a ciutadà té tot el dret a protestar al carrer, però sense utilitzar una vestimenta oficial que li confereix un caràcter d’autoritat com a funcionari. Doncs no, la garrotada li caurà al mosso per haver dit la veritat.

Notícies relacionades

Aquesta frase (“La república no existeix, idiota!”) culmina la derrota simbòlica que va patir l’independentisme divendres passat. Malgrat els auguris catastròfics, el balanç final de la celebració a Barcelona del Gabinet de Pedro Sánchez va ser positiu. No només per als interessos del líder socialista, que ha aconseguit entreobrir la porta dels Pressupostos i exhibir algunes mesures socials, sinó també per als del constitucionalisme a Catalunya. El desig de col·lapsar la ciutat va fracassar i els Mossos van fer bé la seva feina davant dels violents.

Però el col·lofó el va suposar el canvi de nom de l’aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas. Un gest amb què es rescata la tan injuriada Transició. Una altra plantofada cap aquells que criden a fer caure el “règim del 78”.El millor homenatge a una figura que simbolitza l’acord entre catalans i el pacte amb Adolfo Suárez per fer possible que democràcia i autonomia anessin de la mà.