Cimera del clima

La missió de Katowice

El temps s'esgota: si volem limitar l'escalfament global, el món haurà de reduir les seves emissions a la meitat en només 12 anys

2
Es llegeix en minuts
fcasals46248177 opinion  ilustracion  de  leonard  beard181213164507

fcasals46248177 opinion ilustracion de leonard beard181213164507

Durant aquesta primera quinzena de desembre, la ciutat polonesa de Katowice s’ha convertit en l’escenari de la cimera climàtica més importantcimera climàtica des de la firma de l’Acord de París, fa tres anys. La comesa dels 14.000 negociadors a Katowice és, precisament, dissenyar un 'sistema operatiu' per fer que aquest acord funcioni.

No obstant, avui dia, l’entorn polític internacional és radicalment diferent a l’apogeu parisenc del 2015. El multilateralisme es troba amenaçat, diversos líders mundials promouen l’escepticisme climàtic (inclosos Donald Trump i el president electe del Brasil, Jair BolsonaroBolsonaro) i les preocupacions sobre l’economia global estan a l’ordre del dia.

El 2015, elsEUA, amb Barack Obama, es van unir a la Xina Barack Obama la Xina per bastir ponts entre els països desenvolupats, d’una banda, i els països emergents i en desenvolupament, de l’altra. El 2018, els ponts entre Washington i Pequín estan trencats, i Trump està retirant els EUA de l’Acord de París. La Xina ha reaccionat assumint un paper de lideratge en les negociacions sobre el canvi climàtic, però en comptes de seguir la tendència de París, sovint ha portat els països emergents i en via de desenvolupament a reprendre la dinàmica binària del passat.

Context desfavorable

En aquest context desfavorable, torna a recaure sobre la Unió Europea la important tasca de mantenir encarrilades les negociacions i d’assegurar-se que les normes que es decideixin a Katowice tinguin la solidesa necessària. La Comissió ha fet un pas endavant amb la publicació d’uns escenaris per reduir la seva empremta neta de carboni a zero per a l’any 2050 i la firma d’una declaració conjunta amb la Xina. Brussel·les també ha confirmat l’augment d’ambició en els seus objectius d’eficiència energètica i renovables per al 2030, per al qual ha rebut el recolzament, entre d’altres, del nou Ministeri per a la Transició EcològicaMinisteri per a la Transició Ecològica del Govern espanyol.

No obstant, a Europano tot va bé: malgrat l’ambiciós pla de l’Energiewende, Alemanya no complirà el seu objectiu de reducció d’emissions per al 2020; el Regne Unit segueix amb el 'brexit'; a França, es van desencadenar les protestes dels ‘armilles grogues’ contra l’encariment del ‘armilles grogues’dièsel (una mesura contra el canvi climàtic), i Polònia, l’amfitrió de la cimera, està prioritzant la protecció de la seva indústria del carbó i els seus miners.

Notícies relacionades

Queda clar, doncs, que la cimera de Katowice no serà fàcil. Les negociacions seran llargues, tècniques i complexes, però el seu èxit és vital. Els científics no poden expressar amb més contundència la urgència de prendre mesures respecte al canvi climàtic. El temps s’està esgotant: si volem limitar l’escalfament global a 1,5 °C, el món haurà de reduir les seves emissions a la meitat en només 12 anys.

Per afrontar el canvi climàtic són imprescindibles la cooperació internacional i una visió a llarg termini. Lamentablement, avui dia patim una escassetat dels dos factors en l’àmbit mundial. Esperem que els negacionistes deixin de caldejar l’ambient i que els negociadors a Katowice mantinguin el cap fred.