Dues mirades

Guanyar el 21-D

Encara hi ha temps per pactar entre els dos Governs i l'Ajuntament una jornada, la del Consell de Ministres a Barcelona, que sigui més constructiva que destructiva. Guanyar en comptes de perdre

1
Es llegeix en minuts
fcasals45343293 madrid 05 10 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 181005100734

fcasals45343293 madrid 05 10 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 181005100734 / JOSE LUIS ROCA

El dilluns 21-D el Govern socialista celebrarà el seu Consell de Ministres a Barcelona. La cita es va dissenyar com un gest d’acostament, però bona part de l’independentisme la considera un acte de provocació. Des de l’ANC s’estan programant actes de protesta que, com no, ja estan sent convenientment publicitats per TV-3. Cal veure si els CDR, que pretenen paralitzar Catalunya, aniran per lliure. La cita obligarà a mobilitzar un elevat nombre de mossos. I, tot, un 21 de desembre. En plena campanya nadalenca. I en alerta 4 de terrorisme.

Protestar és perfectament legítim. Qüestionar el poder des del carrer és un dret innegable, una oportunitat de fiscalitzar el poder i una mesura de pressió bàsica per avançar en les lluites col·lectives. Però l’acció té riscos i l’equilibri entre els beneficis i les pèrdues possibles, ha de donar un saldo positiu. En aquest cas, no hi ha res clar. Si es vol demostrar que l’independentisme continua viu i apaivagar les veus que es pregunten on és la república promesa, té sentit. Si encara algú pensa a ampliar la base de l’independentisme, la mobilització és un error. Menysprear el Govern central, que, amb el recolzament de Podem, es nega a seguir el camí devastador de Cs, el PP i Vox és endinsar-se a la bretxa que parteix Catalunya. Encara hi ha temps per pactar entre els dos Governs i l’Ajuntament una jornada que sigui més constructiva que destructiva. Guanyar en comptes de perdre.