Salut i vellesa

'Mens malalta in corpore tunejat'

Hi ha gent obsessionada per mantenir-se jove per fora a qui tot el seu bòtox no li servirà de res quan tinguin demència senil

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp21928355 howard sobel  attending dermatologist and dermatologic surge181209181455

zentauroepp21928355 howard sobel attending dermatologist and dermatologic surge181209181455 / MIKE SEGAR

Aquest diumenge Kirk Douglas fa 102 anys. La meva àvia va viure fins als 103. Desgraciadament, els seus 10 últims anys els va viure en una institució, perquè patia una malaltia neurodegenerativa. La meva mare té 91 anys, i és molt probable que arribi als 103 i, fins i tot, amb els avenços de la medicina moderna, que els superi. Però, ¿en quines condicions? Avui dia ja es realitzen trasplantaments de cèl·lules cerebrals (si bé en fase experimental) i ben aviat es podrà estimular la neurogènesi (la creació de noves cèl·lules) mitjançant trasplantaments de cèl·lules del bulb olfactori i de l’hipocamp, on es creu que la neurogènesi existeix. És molt possible que en uns anys puguem curar l’alzheimer i el parkinson. Només possible.

Un dels grans reptes de la psiquiatria, la neurociència i la psicologia moderna en aquest segle serà la gent gran. La població mundial envelleix a un ritme creixent que ja fa preveure que el 2040 hi haurà més ancians que nens.

A Espanya, l’any 2050 les persones majors de 65 anys representaran més del 30% del total de la població. Però no disposem de cap prova que ens digui que les persones grans gaudeixin de millor salut que la que van tenir a la seva edat els seus pares, més aviat al contrari. I amb independència del lloc on viuen, de si són rics o pobres, un dels seus primers problemes sónl’ictus cerebral i tota mena de malalties neurodegeneratives.

Els espanyols es gasten 1.000 milions a l’any en cirurgia i medicina estètica, i més de 400.000 es van sotmetre a operacions de cirurgia l’any passat. El mercat dels productes dietètics ha crescut un 7% en un any, fins a assolir un valor de gairebé 1.000 milions d’euros. Gent obsessionada per mantenir-se jove per fora a la qual tot el seu bòtox no li servirà de res quan tinguin alzheimer, parkinson o demència senil...

Notícies relacionades

Perquè els espanyols també som el país que menys llegeix d’Europa. I una de les maneres de prevenir aquest tipus de malalties és, precisament, l’exercici intel·lectual. 

Serem un país de ‘mens malalta in corpore tunejat’.