Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Res sobre nosaltres sense nosaltres

Reivindiquem els nostres drets i la igualtat d'oportunitats

2
Es llegeix en minuts
getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

Cada 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una jornada que les entitats de la discapacitat aprofitem per fer visible el col·lectiu i reivindicar els nostres drets i la igualtat d’oportunitats respecte a la resta de la societat. A Catalunya som més de 550.000 persones amb alguna discapacitat reconeguda (fa 20 anys la població amb discapacitat era de poc més de 207.000) i la principal plataforma que les representa és elCocarmi, que reuneix una desena de federacions, i aquest 2018 celebra el vintè aniversari.

Avances, sí, però encara queda molt per fer

L’any 2018 ha sigut, per tant, un any de balanç, en què hem comprovat avenços en sensibilització i inclusió del col·lectiu en diferents àmbits: a l’escola, a la feina, en lleure i accessibilitat, en foment de l’autonomia i la presa de decisions... No obstant, encara queda molt per fer, ja que la taxa d’ocupació en el mercat de treball ordinari de la població amb discapacitat a Catalunya és molt inferior a la de la població en general (un 2 6, 5 %). El risc de pobresa és, per tant, més elevat (un 30,9 % davant un 26,1 %); com també ho és l’esforç econòmic extra que ha de fer una persona amb discapacitat per viure en igualtat de condicions que la resta (a Barcelona supera els 23.000 euros anuals). A més, vivendes i ciutats continuen tenint barreres (un

75 % d’edificis de vivendes no són accessibles). També hi ha moltes deficiències en espais culturals i d’oci, així com en el camp de les noves tecnologies, per esmentar-ne només uns exemples.

Per aquests motius és tan important recordar que el 2006 es va aprovar la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, marc legal de referència que garanteix la plena participació del col·lectiu en la comunitat, en igualtat de condicions que la resta de la societat.

Notícies relacionades

Per aconseguir fer realitat els principis i mandats de la convenció, el Cocarmi va impulsar el 2016 la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat): un òrgan consultiu que reuneix entorn d’una mateixa taula responsables dels diferents departaments de la Generalitat i de les entitats representatives de les persones amb discapacitat i les seves famílies. Aquest òrgan té actualment com a objectiu elaborar les bases del futur Pacte per a la Discapacitat a Catalunya, garantint una visió transversal de la discapacitat que incorpori la perspectiva de gènere i de la infància. És un pacte que ha de servir per avançar cap al model social que propugna la convenció, que impliqui tots els agents de la societat i, especialment, que aconsegueixi la participació activa de les persones amb discapacitat.

Cap decisió sobre nosaltres sense nosaltres.