Editorial

La legalització del cànnabis, a debat

La discussió reclama escoltar les veus d'experts i abordar l'anàlisi amb maduresa i compromís polític

1
Es llegeix en minuts
rjulve45487633 files  in this file photo taken on october 12  2018 an emplo181114125717

rjulve45487633 files in this file photo taken on october 12 2018 an emplo181114125717 / LARS HAGBERG

La decisió del Canadà de regular el consum integral de la marihuana contribueix a obrir el debat també a Espanya. Hi ha unanimitat en què el consum del cànnabis és perjudicial per a la salut. Causa més accidents de trànsit, més risc de patir psicosi i més fracàs escolar. El 19% de les persones que el consumeixen desenvoluparan una addicció, el 25% si s’inicien en el consum en l’adolescència. El coeficient intel·lectual dels consumidors és més baix.

L’ús terapèutic del cànnabis s’està estenent en alguns països per tractar epilèpsies infantilsesclerosi múltipleglaucomadolor crònic o les nàusees i vòmits generats per la quimioteràpia. A Espanya, un metge no pot prescriure cànnabis. Només és permès el cultiu per a consum propi, a les llars o als clubs de fumadors. Però comprar marihuana o derivats és tan fàcil que Espanya és el quart país de la UE amb més taxa de consum. És la droga il·legal més habitual entre els adolescents. Un greu problema de salut que tots reconeixen, també els abolicionistes. Per reduir el seu consum i estudiar la seva prescripció mèdica, el partit en el Govern proposa crear una subcomissió i obrir el debat sobre la seva legalització.

Les experiències en altres països sobre l’impacte que ha suposat la liberalització total del consum són dispars. A Califòrnia s’ha reduït en el 4% el consum entre els joves en tres anys. A Colorado ha augmentat en la població en general, però ha disminuït entre els adolescents. Un cop vist els problemes de comportament, aprenentatge i memòria que causa en els joves, aquestes dades són rellevants.

EL PSOE no tanca la porta a la despenalització completa si la comissió conclou que així afavoreix la reducció del consum. Ciutadans promou permetre l’ús terapèutic. També el PDECatPodem opta per la despenalització completa: proposa el control estatal i que els beneficis, via impostos, es destinin a millorar els serveis públics i a programes de prevenció. ERC també està en aquesta línia. I el PP s’oposa a tota ampliació de la legalització del consum. El debat és complex i té un gran impacte social. La legalització pot oferir alleujament a malalts, evitar adulteracions, augmentar els ingressos fiscals ingressos fiscals i reduir la criminalitat, però res d’això resultarà beneficiós si no va acompanyat d’educació i de la reducció del consum. Resulta fonamental escoltar les veus expertes i abordar l’anàlisi amb maduresa i compromís polític.