Reforma controvertida

No perdem l'oportunitat

Abandonar el doble canvi d'hora i quedar-se en l'horari d'hivern milloraria la salut de la població

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45347085 cambio hora181025221002

zentauroepp45347085 cambio hora181025221002 / JOSE LUIS ROCA

Vivim en una societat en permanent 'jet lag social’. El nostre rellotge biològic no està alineat amb el nostre rellotge soci-laboro-familiar. Això es tradueix que els dies feiners dormim menys hores de les que necessitem. Som el país que menys dorm de tot Europa, gairebé una hora menys de mitjana que la resta dels europeus, amb importants repercussions cardiovasculars, tendència al sobrepès, problemes de memòria i concentracióbaix rendiment laboral i escolar, més consum de tòxics, així com més sinistralitat laboral i de trànsit a causa de la somnolència i fatiga associades a la falta d’hores de son.

Aquest 'jet lag' social es fa evident els caps de setmana, en els quals solem dormir fins a dues hores més de mitjana que els dies feiners, però la falta de son no es recupera.

El doble canvi d’hora anual, encara empitjora més aquesta situació, causant alteracions en la nostra salut, sobretot en les persones grans i en els nens. Els símptomes més freqüents són alteracions del son, anímiques, digestives i cardiovasculars, que si bé no solen ser greus podrien evitar-se.

Engegar el rellotge biològic

Instal·lar una hora fixa durant tot l’any és una oportunitat per a la nostra salut pública. La decisió queda llavors a si triar horari d’estiu o d’hivern. És necessari que s’obri un pausat debat i fer molta pedagogia. La primera elecció de la majoria de la població és triar l’horari d’estiu, ja que associem aquest horari a més temps de llum a la tarda i en general a una vida més ociosa. Això és sobretot perquè les hores de llum a la primavera i estiu són molt més grans. A més associem aquests mesos a vacances i relax. Amb l’horari d’estiu estem desplaçats dues hores del nostre horari solar, tenim molta llum a la tarda, fosquejant a l’estiu a Galícia gairebé a les 23.00 hores. Això ajuda a retardar els nostres horaris, ja per si mateix tardans, dinem, sortim del treball, sopem tard i acabem ficant-nos al llit molt tard, amb el resultat de falta d’hores de son. Si tinguéssim l’horari d’estiu tot l’any, a l’hivern no es faria de dia fins a les deu del matí en part del país. Aquesta falta de llum solar les primeres hores del dia té repercussions per a la nostra salut, afectant el nostre son, nivell d’alerta i estat d’ànim. És necessari tenir llum natural des de primera hora del matí perquè els nostres rellotges interns entenguin que comença el dia i s’engeguin.

Notícies relacionades

Diversos estudis científics contrastats demostren que l’horari d’hivern fixtot l’any ajudaria asincronitzar els nostres rellotges biològics i disminuiria el 'jet lag' social. Aniríem a dormir més aviat, estaríem més sans cardiovascularment, disminuiria l’obesitat i la incidència de càncer, així com el consum d’alcohol i tabac. Tindríem una societat més sana psicològicament i el rendiment escolar i laboral milloraria.

Abandonar el doble canvi d’hora i quedar-se en l’horari d’hivern és en definitiva una gran oportunitat per millorar la nostra salut, no la perdem aquesta oportunitat, parlem-ne.