Mala praxi

Violència en el part

És urgent introduir la perspectiva de gènere i el respecte per la fisiologia de l'infantament en els estudis mèdics

1
Es llegeix en minuts
olerin14910393 barcelona 13 01 2011 salut   medicina fetal el doctor eduard181013220257

olerin14910393 barcelona 13 01 2011 salut medicina fetal el doctor eduard181013220257

El masclisme campa al seu aire a les sales de parts. A l’Estat espanyol, el nombre d’episiotomies, cesàries i parts instrumentals és molt més alt que en altres països europeus, i no perquè la fisiologia de les dones aquí sigui diferent. El que passa és ques’ha generalitzat el part intervingut,impedint-ne el seu normal desenvolupament. La intervenció mèdica no és dolenta per ella mateixa; el problema apareix quan es fa per rutina, de manera innecessària. Així és comla violència obstètricas’ha convertit en una realitatmassa quotidianaa les nostres sales de parts.

Però ¿què és la violència obstètrica? Es tracta delmaltractament que comporten determinades pràctiques mèdiques,ja siguin físiques o psicològiques, contra les dones durant l’embaràs, el part i el puerperi. Uns procediments que supediten el cos i la voluntat de les mares, enun sistema mèdic jeràrquic i patriarcal. Parlar de violència obstètrica no resulta fàcil, i menys en un context on els professionals se senten de manera automàtica qüestionats.

Notícies relacionades

Ho hem vist recentment quan el Col·legi de Metges de Ciudad Real ha publicat un comunicat per denunciar el contingut d’una jornada sobre violència obstètrica a celebrar-se a la seva ciutat. Per al col·legi, «el títol de la ponència [que no era cap altre que Actua contra la violència obstètrica] [...] atempta contra l’honorabilitat dels ginecòlegs». No obstant, la mateixa Organització Mundial de la Salut, el 2014, va reconèixeraquesta mala praxi.

La violència obstètrica ésuna violència tabú, silenciada, normalitzada per la societati les mateixes mares. El personal que l’exerceix considera que forma part d’una actuació correcta i procedeix segons la formació que ha rebut, pensant que és el millor. Per això és urgentintroduir la perspectiva de gènerei el respecte per la fisiologia del part en els estudis mèdics, i reconèixer públicament la violència abans, durant i després del part. Si no ho fem visible, no podrem erradicar-la. Les dones no hem de callar, al contrari.