El repte de la primera ministra davant del 'brexit'

La dona que mai guanyava a les dames

Com una bona reina del ball, Theresa May necessitarà la creativitat d'un bon jugador d'escacs per quadrar el cercle irlandès

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp45331629 opinion   ilustracion de leonard beard181004174956

zentauroepp45331629 opinion ilustracion de leonard beard181004174956

Theresa May no balla gaire bé. Tampoc és el millor exponent del famós humor britànic. May, una dona en un món d’homes, presumeix de ser "forta i estable" (aquest va ser el seu eslògan de campanya). Per això la seva entrada triomfal a l’escenari de la conferència del Partit Conservador britànicconferència del Partit Conservador britànic, celebrada aquesta setmana a Birmingham, ocupa la primera pàgina de tots els diaris del Regne Unit d’aquest dijous. May va iniciar el seu discurs al ritme de 'Dancing Queen' d’Abba, amb una coreografia que recordava més elsrobòtics Daft Punk que el grup suec. I no va parlar gaire de la seva fallida oferta de 'brexit tou' a la Unió Europea. Un pla que es va gestar a la residència d’estiu de May, Chequers (dames, en espanyol). Un pla tan absurd (proposava l’aplicació d’una complexa i inexistent solució tecnològica per evitar els controls de duanes entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda) que és el blanc de totes les bromes a Brussel·les. Mentre que Londres està distret jugant a les dames, diuen, els estrategs de la UE l’estan guanyant als escacs. La llegendària ironia britànica, perduda per sempre en la seva primera ministra.

Animar-se davant de l’adversitat

May no té gaires amics. Els 27 ja no la conviden a sopar. Boris Johnson, exministre d’Afers Exteriors i  etern rival seu, li llança velades amenaces des de la seva columna setmanal en el conservador 'Daily Telegraph'. L’extravagant diputat 'probrexit' Jacob Rees-Mogg i els euroescèptics membres de l’anomenat 'Grup de Bruges’ (pel famós discurs de Margaret Thatcher en el federalista Col·legi d’Europa a Bruges el 1988, no per les bruixes. De fet, la major part dels seus membres són homes) no escatimen en insults. Diuen les males llengües que l’eslògan més corejat a les festes euroescèptiques de la Conferència del Partit Conservador aquest any era "¡Pengem aquesta meuca!".

La dirigent britànica ha reafirmat el seu lideratge, però ara necessita trobar la manera de resoldre el problema irlandès i mantenir-se en l’Executiu

Però la premier britànica s’anima en l’adversitat. Com més llargs són els ganivets dels enemics, més alts són els talons de May, més vermells els seus vestits i més sofisticat el contraatac. Ho va tornar a demostrar dimecres, sortint victoriosa d’una conferència que molts consideraven el seu epitafi polític. La setmana no va començar bé per a la primera ministra: un error de seguretat en l’aplicació que els conservadors havien creat per a la conferència del partit; una patinada del ministre d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt, comparant la UE amb l’extinta Unió Soviètica, i un Boris Johnson convertit en estrella del rock, omplint escenaris al crit de "¡carreguem-nos Chequers!"Boris Johnsonestrella del rock. Tot feia indicar que May s’enfrontava a la seva particular "desfeta de Birmingham", després del "desastre de Salzburg""desastre de Salzburg", on els líders europeus van malmetre els seus plans d’aconseguir un acord de divorci ràpid i indolor.

Però el discurs de la primera ministra, centrat a ressaltar que el seu Govern és l’únic capaç d’aportar solucions creïbles al dilema del 'brexit', ha reafirmat el lideratge de May, almenys fins a finals d’any. I això són bones notícies per a Brussel·les. Els líders europeus estan cansats de les tàctiques negociadores de May, basades fins ara en una certa arrogància i grans dosis de pensament màgic. Però la perspectiva d’enfrontar-se a un divorci comandat per l’imprevisible Johnson, l’estrany Rees-Mogg, o l’anàrquic Jeremy Corbyn (líder del Partit Laborista), és simplement aterridora.

Notícies relacionades

May ha aconseguit sortir indemne de Birmingham, però li espera una tasca molt més dura per endavant. Amb el seu 'pla Chequers' mort, May necessita trobar la manera de resoldre el problema irlandès problema irlandèscontinuar en l’Executiu. Ara mateix, les dues coses són incompatibles: els Unionistes, amb el suport dels quals va aconseguir formar Govern després dels desastrosos resultats del 2017, no estan disposats a permetre controls fronterers entre les dues Irlandes. L’única manera d’aconseguir evitar aquests controls és mantenir el Regne Unit en elmercat interior europeu o en una unió duanera. Cap de les dues coses són acceptables per als diputats conservadors 'probrexit', sense el suport dels quals May no pot continuar en el poder. I la UE no està disposada a deixar que el Regne Unit formi part només de certes àrees del mercat intern (lliure circulació de béns i capitals, per exemple) i en rebutgi altres, com ara la lliure circulació de persones.

Per quadrar el cercle irlandès, May necessitarà la creativitat d’un bon jugador d’escacs. És hora que la serena dama de vermell canviï dames per reines. Com una bona reina del ball.