De tesis i pirateries

És un escàndol: aquí es juga

Aquí ningú qüestiona que un informe de la 'International Intellectual Property Alliance' diu que Espanya és el país amb més pirateria d'Europa. Preocupa que una tesi infringeixi la propietat intel·lectual.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45014885 files  in this file photo taken on august 03  2018 spanish p180913125609

zentauroepp45014885 files in this file photo taken on august 03 2018 spanish p180913125609 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

¿Recorden 'Casablanca' i la resposta del capità Renault quan Rick Blaine li pregunta per què tanca el seu cafè? «¡És un escàndol! He descobert que aquí es juga». I portàvem hora i mitja veient joc al cafè.

Una cosa semblant els passa als espanyols. “¡És un escàndol! He descobert que aquí s’infringeixen els drets d’autor”. I posen el crit al cel per un presumpte plagi de diversos paràgrafs en una tesi de 342 pàgines. A internet proliferen les empreses que ofereixen serveis com la redacció del Treball Final de Grau o de Màster o la tesi doctoral: «Onze euros la pàgina escrita amb les seves mencions i citacions bibliogràfiques». Il·legal totalment, però a ningú se li ha ocorregut perseguir-les.

A ningú se li ocorre tampoc qüestionar la composició espanyola del tribunal avaluador de tesis doctorals. El director de la tesi tria els cinc membres del tribunal. Es garanteix així el ‘cum laude’. Pràctica caciquista, impensable en la resta d’Europa, imposada a Espanya.

En la resta d’Europa, un sorteig entre tots els professors de l’àrea docent relacionada amb la tesi determina la composició d’un tribunal que fa un seguiment des del principi de l’elaboració del treball. Per comprovar que el text és, efectivament, de qui el presenta.

Aquí ningú qüestiona que un informe de la ‘International Intellectual Property Alliance’ diu que Espanya és el país amb més pirateria d’Europa. Els preocupa que una tesi infringeixi la propietat intel·lectual.  No els preocupen aquests atemptats a la propietat intel·lectual:  4.005 milions d’accessos digitals il·legals a continguts el 2017 per valor de 21.899 milions d’euros. Dos mil milions d’euros perduts. Els escriptors vam perdre el 25% dels nostres ingressos.  

Notícies relacionades

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Munic titulat 'Inteligence and Crime: Evidence for Software Piracy' revela que com més gran és el quocient intel·lectual dels habitants d’un país, més baix és el seu nombre de descàrregues il·legals.

Menys cultura, més pirateig.