LLIBERTAT CONDICIONAL

Vuit mentides sobre els ventres de lloguer

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 180920123455

zentauroepp41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 180920123455

Si jo vull gestar un fill per a la meva germana no puc fer-ho

Sí que pots.  La meva amiga L. va gestar un fill per al meu amic E. Una vegada nascut el nen, L. es va presentar davant del jutge i va dir que no es veia capaç de fer-se càrrec del nadó, de manera que la custòdia i la pàtria potestat van ser concedides al pare. Per descomptat, aquest nadó sap qui és la seva mare (perquè és un dret del nadó, no de L.) i té dret a visitar-la (el dret de filiació i visita és un dret del menor, no de la mare).

Sabem que L. podria penedir-se’n i reclamar un dia la custòdia del nadó (ho té complicat, la veritat). Però L. ho va fer de forma altruista. Altruista de veritat. De la bona. No se’n penedirà.

Adoptar és molt difícil

A Espanya pots aconseguir l’acollida permanent d’un nen de més de tres anys. En menys d’un any. Això sí, aquest nen té dret de poder veure els familiars biològics (si en té) almenys una vegada al mes. I en principi no portarà els teus cognoms, perquè encara té família. Però, fora d’això, viurà per sempre a casa teva. I, a efectes pràctics, és el teu fill. Aquest tipus d’acollides solen derivar en adopció dos anys després, quan es comprova que l’entorn és estable per al menor.

El 2018 més de 14.000 de menors estan en institucions residencials a Espanya, esperant una família d’acollida. Si tu vols ser-ne una, posa’t en contacte amb www.aseaf.org.

Les dones que decideixen ser ventres de lloguer ho consenten de forma informada

Quan es firma el contracte, la gestant perd tota capacitat per interrompre l’embaràs, canviar d’opinió i revocar el consentiment.

Un acte informat requereix que se sàpiguen totes les conseqüències de la decisió.

És impossible que les gestants coneguin anteriorment els llaços afectius que desenvoluparan amb les criatures. També és impossible que sàpiguen si l’embaràs serà d’altíssim risc, si posarà en perill la seva vida o la seva salut (la preeclàmpsia, la diabetis gestacional, un embaràs múltiple...).

Parlem de "gestació altruista"

Al Regne Unit, la gestació subrogada és legal si es comprova que no hi ha hagut transacció econòmica pel mig, però amb prou feines hi ha hagut casos de gestació altruista. Als països on està acceptada es paga una quantitat ínfima a la mare gestant i una milionada als intermediaris.

La mare gestant no és la mare genètica

Un estudi de la Fundació IVI confirma que la futura mare és capaç de modificar la genètica del futur fill. Això passa fins i tot si l’òvul és d’una altra dona.  L’estudi demostra que es transmet informació genètica des de cèl·lules de l’endometri a l’embrió, cosa que dona lloc a modificacions en el genoma. Un intercanvi tan sorprenent com perquè hi hagi nens nascuts per un òvul donat que han nascut amb marques de naixement idèntiques a les de la mare gestant.  Però tal com que es poden transmetre taques a la pell, es poden transmetre malalties com la diabetis o l’obesitat.

D’altra banda, si a mi em donen l’òvul d’un premi Nobel i el semen d’un plusmarquista, però passo tot l’embaràs bevent, fumant i deprimida, la càrrega genètica poc podrà fer contra la informació epigenètica (és a dir, el que ha passat en l’embaràs). La mare gestant no és un simple forn que escalfa un nadó. Gesta, crea un nen, amb la seva carn, la seva sang i sí, amb la seva informació genètica, també.

La maternitat / paternitat és un dret

Està reconegut el dret a la dignitat i a la integritat física i moral de les dones.

Està reconegut el dret dels menors a no ser venuts ni comprats.

Al contrari, no està reconegut el dret a ser pare o mare, per molt que es desitgi. Com tampoc està reconegut el dret a la compra d’òrgans, per molt que es desitgi viure.

Impedir la gestació subrogada és paternalista

Impedir l’explotació de les dones no és paternalisme.

No és paternalisme prohibir jornades laborals de 20 hores diàries, o treballar amb grillons i cadenes.

No és paternalisme prohibir-te vendre un ronyó.

El cos no és una propietat privada que puc vendre apel·lant a l’eslògan “el meu ronyó és meu” o “la meva còrnia és meva” o “el meu fill és meu”.

S’ha de regularitzar

Notícies relacionades

A Espanya la gestació per substitució ja està regulada: està prohibida.

Com ho està el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, el trànsit d’òrgans, de drogues o d’armes. I ningú en reclama la legalització per garantir els drets dels consumidors i les consumidores, o assegurar la qualitat del producte.