IDEES

Va de premis

1
Es llegeix en minuts
jgarcia44834408 soccer football   champions league group stage draw   grimal180904171814

jgarcia44834408 soccer football champions league group stage draw grimal180904171814 / ERIC GAILLARD

Al gra. Arrenca la nova temporada literària i també els premis. Es calcula que n’hi ha uns 3.500 a Espanya. Com sempre el de novel·la negra de RBA posa en marxa aquesta voràgine premiadora que al llarg de tot un any ens demostrarà diverses coses; verbigràcia, els guardons serveixen per robar escriptors a la competència i cada vegada costa més trobar candidats a qui atorgar-los-hi. L’altre dia, mentre seguia atentament el sorteig de la Champions, vaig arribar a la conclusió que algú hauria d’apostar per una Champions dels llibres. Com ara som molt europeus podríem inventar-nos-en un amb els tres millors llibres de l’any, perquè un jurat independent, eclèctic i bla-bla-bla, els elevessin als altars. Seria com el de la Pilota d’Or, però quadrat. Jo demanaria que no es tinguessin en compte les vendes per no premiar el Messi o el Cristiano de torn, sinó que els tres títols escollits representessin una aposta per la qualitat, qüestions comercials al marge.

L’altre dia, mentre seguia atentament el sorteig de la Champions, vaig arribar a la conclusió que algú hauria d’apostar per una Champions dels llibres

Ja sé que hi haurà qui pensi que serà impossible trobar un jurat que no rebi pressions per part de ‘lobbys’ mediàtics, literaris i fins i tot polítics. Però sàpiguen que no tindria dotació, tot i que l’esmentada distinció comportaria un volum de vendes descomunal. Lògicament, canviaríem el jurat cada any perquè tots els països estiguessin representats, tot i que no per això tindrien garantit que un dels seus autors el rebés alguna vegada. Sí, ja sé que els del Nobel de Literatura es passen la vida compensant, però hauríem de no caure en el mateix error. ¿Com diu? ¿Què la Unió Europea ja en té un per premiar autors novells? ¿I que el Parlament Europeu en té un altre per reconèixer els valors europeus? No comparin, la meva proposta és més ambiciosa, sorgeix amb la intenció de crear una espècie de Festival d’Eurovisió dels llibres. Ara bé, si els sembla frívol o simplement no interessa m’emporto la meva proposta a una altra part i vostès poden seguir amb els seus milers de premis literaris anuals. Però si canvien d’idea, sàpiguen que em presento voluntari per ser, una vegada a l’any, l’enyorat José Luis Uribarri de les Lletres.